• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Új terápia a vérképzőszervi daganatos betegeknek

Egészségpolitika 2021.05.13 Forrás: Weborvos
Új terápia a vérképzőszervi daganatos betegeknek

A sejtterápia még csak korlátozottan áll rendelkezésre, a CAR-T kezelés még nem elérhető, de a feltételek kialakítása megkezdődött. 

Megkezdődött a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, a CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása a kezelés meghonosítása érdekében. Ez az új terápia egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes. Az Európai Unió támogatásából a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló kétéves projektnek az a célja, hogy a CAR-T technológiához szükséges eszközök és szakmai tudás hamarosan hazánkban is rendelkezésre álljon, tudatta az intézmény közleményében. 

A CAR-T kezelés a sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző innovatív eljárás, amely bizonyos hematológiai daganatos betegségek kezelésében – így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek kezelésében – eredményesen alkalmazható. Az eljárás során a kezelést végző orvosszakmai és kutatócsoport a betegek saját immunsejtjeit vértezi fel daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal. A terápia első lépéseként a szakemberek speciális eljárással immunsejteket nyernek a betegtől. Ezután a kinyert sejtek genetikai állományának módosításával képessé teszik azokat a daganatos sejtek felismerésére és elpusztítására. A génmódosítással előállított immunsejtek a kezelés elnevezését adó CAR-T sejtek, amelyek a beteg vérkeringésébe infúzión keresztül visszajuttatva hatékonyan képesek felvenni a harcot a daganatsejtekkel, magyarázzák a kezelés alapjait. 

A világszínvonalú innovatív terápiás eljáráshoz speciális eszközökkel felszerelt laboratórium és magas szintű szakmai ismeretek szükségesek. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Közép-Európa egyik legnagyobb felnőtt és gyermek őssejt transzplantációs központjaként jelentős őssejt- és sejtterápiás kezelési tapasztalattal rendelkezik a vérképzőrendszeri daganatok kezelésében. A nemzetközi együttműködésben most induló, „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” elnevezésű program célja az, hogy az intézmény terápiás palettája bővüljön és lehetőség nyílhasson a legkorszerűbb sejtterápiás kezelések, ezen belül CAR-T kezelés bevezetésére és alkalmazására az onko-hematológiai betegek ellátásában. A kétéves, 1,299 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő uniós támogatásból nem csupán a CAR-T technológiához szükséges „high-tech” laboratórium felállítása történik meg, hanem a kezeléshez szükséges tudományos szakismeretek megszerzése és hazai adaptálása, valamint a helyes sejtelőállítási gyakorlat elsajátítása is. 

Magyarországon a sejtterápiás lehetőségek még csak korlátozottan állnak rendelkezésre, jelenleg a CAR-T kezelés még nem elérhető. Célunk, hogy a hazai, hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedők a közeli jövőben, régiótól függetlenül hozzájuthassanak ehhez a gyógyulási esélyeiket növelő innovatív, személyre szabott terápiához, ígéri az intézmény.

Legolvasottabb cikkeink