• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új ultrahang a Bajcsy kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának

Egészségpolitika MA 13:00 Forrás: Weborvos
Új ultrahang a Bajcsy kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának

A beszerzés a Richter Egészségváros programban összegyűjtött adományból és Kőbánya Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Hosszabb tesztidőszakot követően, ünnepélyes keretek között október 9-én átadták a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház Szülészet-Nőgyógyászat Osztálya számára a jelenleg elérhető egyik legkorszerűbb ultrahang-berendezést. Az új készülék beszerzését a Richter Gedeon Nyrt. által szervezett Richter Egészségváros program keretében összegyűjtött adományból, valamint Kőbánya Önkormányzatának támogatásával valósították meg. Az adománygyűjtés eredményeként 17.125.000 forint értékű összeg gyűlt össze, amely lehetővé tette a rendkívül fejlett technológiai jellemzőkkel bíró ultrahang-készülék beszerzését, tudatta az intézmény közleményében.

Az Egészségváros és az adománygyűjtés története

A Richter Egészségváros programsorozat különlegessége, hogy egyesíti az egészségmegőrzést, a közösségi összefogást és a társadalmi felelősségvállalást. A résztvevők nemcsak saját egészségüket óvhatták, hanem a kórház fejlődéséhez is aktívan hozzájárultak, ami példaértékű közösségi összefogást tükröz. Az ilyen jellegű programok elősegítik a helyi egészségügyi intézmények fejlesztését, miközben a lakosság egészségügyi tudatosságát is növelik.

Tavaly ősszel Kőbányán került megrendezésre a Richter Egészségváros programsorozat 99. állomása, ahol a helyi lakosok adománypontokat gyűjthettek a Bajcsy-Zsilinszky Kórház részére. A Richter Gedeon Nyrt. 3.500.000 forintos alapadományával indult az adománygyűjtés, amelyet a lakosság aktivitásának köszönhetően lehetett tovább növelni. Több mint 20 különböző ingyenes szűrővizsgálat és tanácsadás állt a résztvevők rendelkezésére, többek között a látogatók részt vehettek, vérnyomás- és koleszterint szint mérésen, inbody, testösszetétel mérésen, valamint bőr és körömgomba szűrésen. Az érdeklődőket dietetikai, mozgásszervi és pszichológiai tanácsadás is várta, továbbá egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokat is meghallgathattak, amelyek közvetlenül hozzájárultak a helyi közösség egészségtudatosságának növeléséhez.

Kőbánya Önkormányzata további 3.500.000 forinttal járult hozzá az adományhoz, így a kőbányai lakosság közreműködésével összesen 17.125.000 forint gyűlt össze, amelyből a kórház egy ultrahang-készüléket vásárolt.

Az ultrahang-berendezés különlegességei

A kórház által beszerzett ultrahang-készülék egy Samsung V6 modell, amely kimagasló képalkotási technológiával rendelkezik. A készülék számos, a mindennapi munkát megkönnyítő funkcióval bír, amelyek különösen a Szülészet-Nőgyógyászat Osztály számára hasznosak, mint ahogyan az elmúlt hetek használata során kiderült.

A készülékhez tartozó vizsgálófejek közül kiemelkedő a 3D monokristályos hasi vizsgálófej, amely különösen előrehaladottabb terhesség esetén eredményez jobb képeket. Ezen kívül egy 2D endocavitalis vizsgálófej is tartozik a készülékhez, amely különösen a nőgyógyászati és nőgyógyászati onkológiai vizsgálatok során nyújt nagy segítséget, könnyebbé téve az endometriózis, illetve a magzati agy vizsgálatát. A Samsung V6 ultrahang-berendezés kimagasló 2D képalkotási részletgazdagságával és erős Doppler teljesítményével különösen gyors és hatékony diagnosztikai munkát tesz lehetővé. Az eszköz külön pulzusgenerátorral vezérli a 2D képalkotást és a Doppler üzemmódot, amely lehetővé teszi az érzékeny, de dinamikus vizsgálatok elvégzését. További előnye a készülék gyorsasága, amely hatékonyabbá válik a napi munka. Ráadásul az ultrahang-készülék további fejlett funkciója mesterséges intelligencia által támogatott automatikus magzati biometriai méréseket tesz lehetővé. A beszerzésben a Sonarmed Kft. is szerepet vállalt, hiszen különleges kedvezménnyel segítette, hogy az intézmény minél szélesebb funkcionalitású ultrahang-berendezést szerezzen be. Ez lehetővé tette, hogy a kórház olyan eszközzel bővüljön, amely a legmodernebb technológiai megoldásokkal segíti a mindennapi munkát és a páciensek ellátását, derül ki a kórház közleményéből.

Köszönet

A Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Szülészet-Nőgyógyászat Osztálya ezúton is köszönetét fejezi ki a Richter Egészségváros programsorozat résztvevőinek, a Richter Gedeon Nyrt.-nek, Kőbánya Önkormányzatának, valamint a Sonarmed Kft.-nek az ultrahang-berendezés beszerzésének támogatásáért.

Fotónkon: Dr. Szécsényi István PhD, a Szülészet-Nőgyógyászat Osztály osztályvezető főorvosa és az új ultrahang-berendezés