• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Új vezetők az Egészségügyi Szakmai Kollégium élén

Egészségpolitika 2020.09.22 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Új vezetők az Egészségügyi Szakmai Kollégium élén

A grémium elnöke Kollár Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója lett.

Kinevezték az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnökét és új tagozatvezetőit kedden; a megbízóleveleket az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át. Az ünnepélyes rendezvényre a Vigadóban került sor.

Kásler Miklós köszöntő beszédében úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány hatására hangsúlyosabban előtérbe kerültek azok a törekvések, amelyek az egészségügy átalakítását célozzák. Úgy tűnik, ehhez a feltételek is együtt állnak - tette hozzá, kiemelve, hogy teljes átalakításra törekednek preventív személetmód alapján. Kitért a népegészségügyi megbetegedések leküzdésére tett intézkedésekre, ezen egészségprogramok bázisai az országos intézetek lettek.

Kásler Miklós szerint mindezeket a változásokat a kormány leghatározottabb támogatásával hajtják végre, törvényes és egyértelmű viszonyokat teremtve a magán- és az állami ellátórendszer között, és eljött az a lehetőség is - mondta - , hogy "komolyan foglalkozzunk a fizetésekkel és a paraszolvencia összefüggéseivel".

A szakmai kollégium tagozatvezetőit teljes bizalmáról biztosította a miniszter. A grémium elnöke Kollár Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója lett.

Bár hivatalos névsort nem hoztak nyilvánosságra a Szakmai Kollégium kinevezett tagozatvezetőiről, néhány név tudható. Így például a Neurológiai Tagozat élén Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója áll, Fedorcsák Imre az OKITI osztályvezető főorvosa lett az Idegsebészeti Tagozat elnöke. A medicalonline.hu információi szerint tagozati elnöki megbízólevelet kapott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa, Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója, és Bedros J. Róbert, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője. A gyermekgyógyászati tagozat elnöke Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője lett, Bábiné Szottfried Gabriellát, a Védőnő tagozat vezetésével bízták meg.

Mint korábban megírtuk a szakmai kollégium, vagyis az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületének működésére vonatkozóan miniszteri rendelet a Magyar Közlöny 182. augusztusi számában jelent meg. A jogszabály többek között meghatározza a szakmai kollégiumra, annak tagozataira vonatkozó általános szabályokat,  a szakmai kollégium elnökségét, a testület működését. A miniszteri rendelet 2020. szeptember 1-jén lépett hatályba. A rendelet hatvanhárom szakmai tagozatot sorol fel mellékletében.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A tagozatok vezetőinek, tagjainak névsora.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink