• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb adatszolgáltatás: mindenki jelenthet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Július elseje a határidő, az adatokat az ÁNTSZ/OTH részére kell elküldeni.

Mint már hétfői cikkünkben írtunk róla, az egészségügyi tevékenység során a személyes közreműködőknek és – új kötelezettségként – a szabadfoglalkozású orvosoknak 2014. július elsejéig kell eleget tenniük egészségügyi tevékenységükkel kapcsolatos bejelentési kötelezettségüknek az ÁNTSZ részére. Az egészségügyi szolgáltatókat is terheli a bejelentési kötelezettség: nekik az általuk foglalkoztatott egészségügyi dolgozók adatait (például a munka során használt szakképesítés, a foglalkoztatási jogviszony típusa, kezdete) kell egy, az ÁNTSZ által később küldendő adattáblán leadniuk. Még fejlesztésre vár, miként jelenthetik majd le a szolgáltatók az aktuális változásokat webes felületen.

Információink szerint az intézményekben már megkezdték a hatalmas munkával járó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére való felkészülést a humánerőforrással foglalkozó szakemberek. Először is felül kell vizsgálni mindenhol a közreműködői szerződéseket, hiszen ezek után tisztázható, ki minősül közreműködőnek (a tárgyi feltételek biztosítását is elvárják tőle), illetve ki minősül új fogalomként személyes közreműködőnek (mint az elnevezés is utal rá, csak személy feltételeket kell biztosítania).

A személyes közreműködő jogviszonya is sokféle lehet, például egyéni és társas vállalkozás vagy közreműködőként működő egészségügyi szolgáltatóval fennálló munkaviszony, egyéni cég tagja. A személyes közreműködő a működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató felelősségére is működhet, tehát nem muszáj felelősségbiztosítást kötnie.

A bejelentést követően a szakhatóság közhiteles nyilvántartásba veszi a személyes közreműködőket és szabadfoglalkozású tevékenységet végzőket – erről írásban küld értesítést az érintetteknek. Az egészségügyi szakhatóság 2014. december 31-ig gondoskodik a jelenleg közreműködői engedéllyel rendelkezők bejelentésben feltüntetett működési engedélyének módosításáról vagy visszavonásáról, illetve a személyes közreműködői tevékenység hatósági nyilvántartásba vételéről.