• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Újabb egészségügyi szakmai irányelv jelent meg

Egészségpolitika 2022.04.29 Forrás: MTI-OS
Újabb egészségügyi szakmai irányelv jelent meg

Megújult a krónikus orrmelléküreg-gyulladások kezelésének egészségügyi szakmai irányelve.

A krónikus rhinosinusitisről (CRS) címmel jelent meg új egészségügyi szakmai irányelv az idült orrmelléküreg-gyulladás kezeléséről az Egészségügyi Közlönyben. Az egészségügyi szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fül-orr-gégészet Tagozata készítette Kásler Miklós jóváhagyásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával.

Az idült orrmelléküreg-gyulladás (CRS) krónikus betegség, kezelése pedig a 10 legköltségesebb eljárás között szerepel. A betegek életminősége rossz, produktivitásuk erősen csökkent, a betegséggel kapcsolatban pedig számos klinikai kérdés nyitott és megválaszolatlan. A tünetek inhomogének, ezért törekedni kell az egységes és mérhető tüneti, diagnosztikai módszerekre, hogy a vizsgált betegpopulációk egységesek és homogének legyenek. Ennek érdekében követni kell az elérhető legújabb kutatási eredményeket.

A CRS-szes betegek releváns leleteivel és adataival országos adatbázis készül, amelynek rendkívül fontos terápiás és tudományos előnyei lesznek a jövőben. Az ellátó orvosok és betegek kooperációja alapvető jelentőségű, ennek előmozdítása fontos célja a szakmai ajánlásnak.

A fül-orr-gégész szakorvos feladata, hogy a sok esetben epidemiológiai jellegű diagnózist és kezelést pontosítsa, illetve szükség esetén kiegészítse és javaslatot tegyen a további vizsgálatokra és ellátásra.

A témában magyar szakmai ajánlás legutóbb 2014-ben jelent meg. Az új egészségügyi szakmai irányelv elérni kívánt céljai közé tartozik többek között a CRS-ben szenvedő betegek életminőségének és tüneti kontrolláltságának javítása, valamint a szövődményes esetek számának csökkentése.

Az egészségügyi szakmai irányelv az alap és szakellátást végző szakmák orvosai számára igyekszik a napi gyakorlatukhoz, a legújabb bizonyítékokra épülő ajánlásokat megfogalmazni. Javasolható minden betegnek és hozzátartozóiknak, betegképviseletek és civil szervezetek számára, akik az egészségügyi szakmai irányelv elolvasásával összefoglaló szakmai tájékoztatást kapnak a hazai ellátás lépéseiről.

Legolvasottabb cikkeink