• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Újabb kórházak ellenőrzése zárul le hamarosan

Egészségpolitika 2019.08.27 Forrás: Weborvos
Újabb kórházak ellenőrzése zárul le hamarosan

Az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot.

Folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot az Állami Számvevőszék. Hamarosan újabb három kórház gazdálkodását értékelő jelentést tesz közzé az ÁSZ. A szolnoki, a szentesi és a tatabányai kórház esetében is azt vizsgálták a számvevők, hogy az intézmények betartották-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat, illetve a kórházi vezetők kialakították és működtették-e a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító úgynevezett integritás kontrollokat - tudatta friss közleményében a szervezet.

Alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják az egészségügyben, illetve a kórházakban. Ehhez mindenekelőtt szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon. E cél érdekében az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot.

A szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet, a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház és a tatabányai Szent Borbála Kórház esetében is azt értékelik a számvevők, hogy a 2015-2017. közötti időszakban az intézmények betartották-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat, illetve a kórházi vezetők kialakították és működtették-e a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító úgynevezett integritás kontrollokat.

Folyamatban van továbbá a fővárosi Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, valamint az Orosházi Kórház és a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház ellenőrzése is. Mindemellett a központi költségvetési szervek ellenőrzése keretében 24 kórház kockázatértékelésen alapuló ellenőrzését kezdte meg az ÁSZ.

Az egészségügy finanszírozásáról az ÁSZ nemrég elemzést is készített. A 2019. június 28-án publikált tanulmányban az ÁSZ arra a következtetésre jutott, hogy az egészségügyi ellátórendszer és finanszírozása folyamatosan működik, azonban a jelenlegi formájában nem tekinthető fenntarthatónak is. Az ÁSZ az elemzésében rámutat: a fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő. Az ÁSZ közpénzügyi megközelítéssel készült elemzése több felvetést is megfogalmazott a fenntarthatóság biztosítása érdekében - emlékeztet a közlemény.

Legolvasottabb cikkeink