• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Várják a diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait

Egészségpolitika 2024.06.24 Forrás: MTI
Várják a diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait

2024. július 1-ig még jelentkezhetnek az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek a pályázatra.

Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Hornung Ágnes a közleményében hozzátette, ezt szolgálja az immáron ötödik alkalommal meghirdetett, 100 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek 2024. július 1-ig a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő pályázati felületén, a www.nktk.gov.hu oldalon.

A pályázatnak köszönhetően az elmúlt években számos, a gyermekeknek és a családjuknak, valamint az érintettekkel kapcsolatba kerülő felnőtteknek - például óvodapedagógusoknak, tanároknak - szóló kiadvány, tájékoztató anyag jelent meg, valamint számos rendezvény valósult meg. Mindez jelentős segítséget jelentett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek és családjuknak - írta.

Az államtitkár közlése szerint a kormány emellett több intézkedést hozott a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok támogatása érdekében: egyebek mellett megemelte az inzulinpumpa-tartozékokra, távadókra, szöveti cukor folyamatos mérésére szolgáló szenzorokra, keton mérő tesztcsíkokra járó társadalombiztosítási támogatást. 2020 januárjától pedig jogosulttá váltak GYOD-ra, valamint ápolási díjra azok a családok, amelyeknél ez az 1-es típusú diabétesz miatt indokolt.

Hornung Ágnes kitért arra, hogy az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyet nem életmódbeli tényezők idéznek elő, hanem azt az immunrendszer működésének zavara okozza. Magyarországon évente 250-300 újabb gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, ami háromszorosa a 30 évvel ezelőtti számnak, és egyben azt is jelenti, hogy ennyivel több gyermek kap időben segítséget cukorbetegsége karbantartásához.

Az államtitkár kiemelte, az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok támogatását célzó pályázat célja, hogy az 1-es típusú diabétesz jellemzői, a kezelés lehetséges módjai a lakosság széles körében ismertté váljanak, így az érintetteket ne érje hátrányos megkülönböztetés, valamint a lehetőségeik tovább bővüljenek.

A pályázatra olyan civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek alapító okiratukban, alapszabályukban az 1-es típusú diabéteszesekkel kapcsolatban fogalmaztak meg alapfeladatot. A pályázók legfeljebb 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.