• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vesetranszplantáció: visszaléptek az időben Budapesten

Egészségpolitika 2024.06.27 Forrás: ATV - Weborvos
Vesetranszplantáció: visszaléptek az időben Budapesten

A szövődményes esetek nem megfelelő ellátása fenyegeti a betegellátás biztonságát a centralizáció és a kevés ágy miatt. Az ATV riportja.

A budapesti vesetranszplantációs programot veszélyezteti a mára kialakult helyzet, miközben az uniós elnökség egyik témája éppen a szervátültetés és annak utókezelése lesz, veti fel riportjában az ATV Egyenes beszéd című műsora. A kialakult helyzetről dr. Remport Ádám nefrológus, transzplantációs szakorvos beszélt a műsorban.

A budapesti transzplantációs program hirtelen időutazásba került, „visszarepült” a nyolcvanas évekbe. A visszalépést az okozza, hogy 2021-ben megszüntették a Transzplantációs Klinikát, és beolvasztották egyetlen sebészeti klinikai tömbbe, majd 2022-ben a veseátültetés is átkerült az Üllői úti klinikai tömbbe.

 

Hogy ez miért gond? Azért, fejtette ki a szakorvos, mert nagyjából hét szövődményes esetben csak egyetlen betegnek van esélye arra, hogy igazán szakszerű ellátást kapjon. Tudni kell ugyanis, hogy a betegek a transzplantált szerv kilökődésének gátlására úgynevezett immunvédekezést gyengítő, kilökődésgátló gyógyszereket szednek, és ezeket csak pontos vérszintben lévő mennyiség meghatározása alapján lehet korrekten adagolni. Ha ez nem szakszerűen történik, akkor tönkre is mehet a transzplantált vese, ami tragédia a betegnek, de veszteség az egészségbiztosító számára is, hiszen sokkal többe kerül a beteg dialízise, mint egy veseátültetett gondozása.

Perner Ferenc professzor nevéhez fűződik a magyar vesetranszplantációs program létrehozása: 1988-ban arról született döntés, hogy a fejlődéshez szükség van egy önálló intézményre. Most, hogy az intézmény elvesztette önállóságát, negatívan csapódik le betegeken. Mint a riportból kiderül, a program indításakor 350 gondozott betegre nyolc ágy jutott, ám ma 2500 gondozott betegük van, és az ágyszám nem változott!

A szakorvos szólt arról, hogy a betegbiztonságot szolgáló önálló intézményi lét visszaállítása érdekében folyó küzdelmük során rendre beleütköznek a hierarchiába, s rendkívül furcsa ebből a nézetből az, hogy a névtábla hiánya az egészségügyi dolgozón nagyon zavaró és büntetendő, de a folyamatos gondatlan veszélyeztetés nem éri el az egészségpolitikai ingerküszöbét.

A teljes beszélgetés az atv.hu-n tekinthető meg.