• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Visszamenőleg is megkaphatják ösztöndíjukat a rezidensek

Egészségpolitika 2023.08.25 Forrás: MTI
Visszamenőleg is megkaphatják ösztöndíjukat a rezidensek

A visszamenőleges kifizetés megelőzi azt, hogy a késedelmen túl további hátrány érje a kollégákat a rezindens szövetség elnöke szerint.

Meghirdette az eddig elmaradt rezidensösztöndíjakat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), a pályázati kiírás lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják járandóságukat a szakorvosjelöltek - tájékoztatta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) pénteken közleményben az MTI-t. A lépés azért is volt sürgető, mivel ezen ösztöndíjak jelentős bérkiegészítésként működnek a szakorvosjelöltek alacsonyabb alapjövedelme mellett.

Felidézték: a tavaly munkába álló rezidensek ösztöndíjának meghirdetése a szokásos januári időponthoz képest mindezidáig csúszott, így ők kevesebb juttatásért végezték ugyanazt a munkát, mint a korábban munkába állt kollégáik.

A fiatal orvosok számára a korábbi években hét ösztöndíj volt elérhető, amelyek közül a legismertebb a valamennyi rezidensorvos, illetve szakorvosjelölt számára elérhető Markusovszky Lajos-ösztöndíj, valamint a hiányszakmás képzésben résztvevők ösztöndíja volt. Az ösztöndíjak és az alapjuttatás mértékének függvényében fennállhat olyan helyzet, hogy a rezidens fizetésének majdnem felét teszi ki az ösztöndíja, így ezek féléves elmaradása jogosan okozott felháborodást az orvosok körében - írták.

A közlemény idézi az MRSZ elnökét, Vámosi Pétert, aki üdvözölve a lépést azt mondta, az ösztöndíjak meghirdetése a kiszámíthatóság mellett azért is kiemelt fontosságú, mert ezek bevezetését követően jelentősen csökkent a fiatal orvosok elvándorlása.

Kiemelt eredménynek tartja, hogy az OKFŐ elfogadta a szervezet kérését, és a pályázati kiírásban lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják majd járandóságukat a rezidensek a pályázat elbírálása után. Ha ez tényleg megvalósul, akkor a visszamenőleges kifizetés megelőzi azt, hogy a késedelmen túl további hátrány érje a kollégákat - jegyezte meg a szervezet elnöke.

 

Legolvasottabb cikkeink