• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

WHO Betegbiztonsági Világnap: Hét jótanács kismamáknak

Egészségpolitika 2021.09.16 Forrás: Weborvos
WHO Betegbiztonsági Világnap: Hét jótanács kismamáknak

A szakemberek felhívják a lakosság, és kiemelten a kismamák figyelmét a betegbiztonság fontosságára.

A WHO közel két évtizede tűzte zászlajára a betegbiztonság ügyét, szeptember 17-ét pedig a Betegbiztonság Világnapjaként hirdette meg 2019-től. Az idei téma a biztonságos szülészeti és újszülöttellátás. Hazánk már a kezdetektől csatlakozott a világnapi eseményekhez. Ebben az évben a betegbiztonsági konferenciára szeptember 16-án kerül sor a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a NEVES Egyesület, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében a WHO Magyarországi Irodájának támogatásával. A szakemberek felhívják a lakosság, és kiemelten a kismamák figyelmét a betegbiztonság fontosságára - tudatta a SE EMK közleményben.

A WHO 2021-ben is programsorozattal készül a Betegbiztonság Világnapjára, amelyhez több ország is saját eseményekkel csatlakozott. Magyarországon immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a betegbiztonsági szakemberek konferenciája, melynek fókuszában most a szülés és a születés áll. A kórházakban és más egészségügyi ellátó intézetekben is egyre nagyobb szerepet kap a modern, biztonságos betegellátás. Fontos, hogy a betegek minél pontosabb tájékoztatást kapjanak a lehetőségeikről, a szerepükről, arról, hogy mennyi mindent tudnak tenni a saját biztonságuk érdekében.

A világnap témájához kapcsolódóan 7 fontos tanács a kismamák számára:

1. Éljen a védőnői szolgálat által nyújtott lehetőségekkel, kövesse az útmutatásukat

2. Tájékozódjon a koraszülés kockázatairól, fenyegető jeleiről, tüneteiről, hogy minél hamarabb felismerjék azokat és tudjanak segítséget kérni

3. Kövesse a szakemberek által javasolt várandósság alatti helyes életmódot, ami nemcsak a koraszülés kockázatát csökkenti, hanem a magzat és a kismama egészséges fejlődéséhez is szükséges

4. Tájékozódjon hiteles, megbízható forrásokból

5. Lehetőség szerint vegyen részt szülésre felkészítő tanfolyamon

6. Bátran tegyen fel kérdéseket, mondja el esetleges aggályait ellátóinak, magával vagy babájával kapcsolatban

7. Készüljön fel mentálisan és fizikailag is a szülésre és a születés utáni első napokra A napokban történt újszülött csere esete is betegbiztonsági kérdés. Nem kisebbítve a kórház felelősségét, a szülőknek is érdemes ellenőrizni a kisbabájuk a karszalagját minden esetben.

„Mielőtt felszáll egy repülőgép, teljesen szokványos és kötelező gyakorlat, hogy a pilóta egy csekklista alapján ellenőrzi a felszálláshoz szükséges paramétereket. A műtétekre és a szülésre vonatkozóan rendelkezésünkre állnak a WHO által kidolgozott csekklisták, amelyek egyelőre nem épültek be sem az oktatási, sem a műtéti folyamatokba. Fontos küldetésünknek érezzük, hogy változtassunk ezen a gyakorlaton: egy egyszerű csekklista segítségével kizárhatunk emberi hibákból adódó, elkerülhető problémákat. A kismamákat pedig arra ösztönözzük, szerezzenek információt a választott kórházuk gyakorlatáról, vajon ők használják-e ezeket a csekklistákat.”- mondta Dr. habil Belicza Éva, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ Betegbiztonsági Tanszéki Csoport vezetője, a hazai program vezetője.

Legolvasottabb cikkeink