• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Zajlanak az egyeztetések a jövő évi ápolói béremelésről

Egészségpolitika 2023.11.11 Forrás: MTI
Zajlanak az egyeztetések a jövő évi ápolói béremelésről

A BM a jelenlegi illetménytábla helyett sávos rendszerű illetményrendszer kialakítását szorgalmazza és a pótlékok beépülnének az alapbérbe.

A kormány korábbi döntésének értelmében a jövő év tavaszán folytatódik az ápolók béremelése, a részletszabályokról zajlanak az egyeztetések a szakmai szervezetekkel - tájékoztatott a Belügyminisztérium (BM) pénteken. A tárca a közleményben kitért arra, hogy az egészségügyi szakdolgozók bére a legutóbb júliusban emelkedett, akkor 18 százalékkal; a jövő év márciusban pedig újabb emelés következik.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) képviselőivel is megkezdte az egyeztetéseket - közölte a Belügyminisztérium, hozzátéve, hogy az érdekvédelmi szervezetek véleményét a részletszabályok megalkotása során is kikérik.

A tájékoztatás szerint a Belügyminisztérium a jelenleg - képesítésen, szakmai előmenetelen alapuló - állandó összegeket tartalmazó illetménytábla helyett sávos rendszerű illetményrendszer kialakítását szorgalmazza és a pótlékok beépülnének a sávos kialakítású alapbérbe.

A tervezet a jelenlegi tíz kategória helyett öt kategória bevezetését tartalmazza. Az adott kategóriába besorolt szakdolgozó béréről a munkavállaló és a kórház állapodhat meg az adott sávon belül - ismertette a részleteket a minisztérium, kiemelve, hogy a kategóriák számának optimalizálásával az egészségügyben dolgozók és egészségügyi szakdolgozók számára egy egyszerűbb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb rendszer létrehozása a cél. A bértámogatásra igényelhető összeg a továbbiakban is megmarad - jegyezték meg a közleményben.

A kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, mindezt jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú bérnövekedés ebben az ágazatban történt - emlékeztetett a tárca. Mint írták, az egészségügyi szakdolgozók bére 2010 és 2023 január között több mint háromszorosára emelkedett az ukrajnai háború és a szankció okozta rendkívüli kiadások ellenére.

Az első ütemben, 2023. július 1-jétől egységesen 18 százalékkal emelkedett az alapbér a bértábla módosításával. A béremelésre az idén 50 milliárd forint - ebből az ápolók részére 41,5 milliárd forint - áll rendelkezésre. A béremelés első lépésének köszönhetően 2023-ban a szakdolgozói-orvosi alapbér aránya átlagosan 30,8 százalékra emelkedett - közölte a Belügyminisztérium.

Hozzátették: a második ütem 2024 márciusában valósul meg, ezzel a lépéssel az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát. A béremelés fedezete a vonatkozó kormányhatározatban foglalt bérarány megteremtéséhez rendelkezésre áll.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink