• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

A bűnszervezeteknek jó jövedelem a hamis gyógyszer

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A hamis gyógyszerekkel kapcsolatos bűnözés növekedésére figyelmeztet az Interpol.

A nemrég Dublinban tartott Interpol konferencián a bűnüldöző szervezet a hamis és módosított gyógyszerekkel kapcsolatos bűnözés növekedésére hívta fel a figyelmet, amely emberek millióinak veszélyeztetheti az életét, és aláássa az egészségügyi rendszerekkel szembeni bizalmat, jelenti a securingindustry.com nyomán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

„Több száz tonna hamis gyógyszerről és milliónyi tablettáról van szó" - mondta Aline Plancon, az Interpol gyógyszeripari bűnüldözési egységének vezetője az AFP-nek.

A hivatal elsősorban a fogyókúrás szereket emelte ki a konferencián, ahol azt mondták, az ír nők orosz rulettet játszanak az egészségükkel, amikor illegális fogyókúrás tablettákat vásárolnak az interneten. Ezekkel ugyanis a szívinfarktust, az agyvérzést és a mentális összeomlást kockáztatják.

A Pfizer által gyártott, merevedési zavar elleni Viagra jelenleg az egyik legnagyobb áldozata a hamisítóknak, sokszor az online eladott tabletták krétából készülnek. A fogamzásgátló tablettákat is hamisítják, ezek gyakran csak rizslisztet tartalmaznak, hangzott el a konferencián.

Bizonyos termékekben olyan összetevőket is találtak, mint a téglapor, cement, padlótisztító, tinta, hintőpor, ólomtartalmú festék vagy akár patkányméreg.

Az Interpol szerint a bűnszervezetek egyre inkább részt vesznek a hamis gyógyszerek kereskedelmében.

A hivatal főleg a fekete-piacon található gyógyszerekre koncentrál, de vannak folyamatban levő ügyek, ahol fennáll a gyanú, hogy legális gyógyszereket lopott az olasz maffia, összedolgozva a romániai és ciprusi szervezett bűnszervezetekkel. A gyógyszereket később más EU-országokban értékesítették.

Idén májusban a Camorra bűnszervezet a Roche mellrák elleni gyógyszerét, a Herceptint lopta el és hamisította, hogy később újra bekerüljön az így már hamis gyógyszer az európai ellátási láncokba. Később kiderült, hogy az ampullák egy részét felhígították, míg másokban antibiotikumra cserélték a gyógyszert.

Az Interpol eddigi legnagyobb, hamis gyógyszereket célzó akciója tavaly májusban több mint 9,6 millió illegális tabletta lefoglalását – melynek összértéke 32 millió dollár volt – eredményezte 111 országban. 12 ezer weboldalt zártak be, és 434 embert tartóztattak le az akció során.

Legolvasottabb cikkeink