• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Chinoin története a Sanofi-Aventisig

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Száz éve, 1910. szeptember 7-én alapították az Alka Vegyészeti Gyárat, a Chinoin jogelődjét.

1910-ben a Richter két vállalkozószellemű és merész vegyészmérnöke, az alig 25 éves Wolf Emil és Kereszty György Budapesten a VI. kerületi Petneházy utca 23. szám alatt megalapította az Alka Vegyészeti Gyárat.

Otthonról 10-10 ezer koronát hoztak, de ez a vállalkozáshoz még nem lett volna elég. A szükséges tőke legnagyobb részét Háry Ágoston földbirtokos adta. A vegyészek célja a magyar szintetikus eljárású vegyipar megteremtése volt, amely már nemcsak növényi és állati eredetű anyagok feldolgozásával foglalkozik. Így lett gyáruk a magyar szintetikus gyógyszergyártás bölcsőjévé. Első sikerük a Yohimbin Kincsem volt, amely nevét a világhírű Kincsem lóról kapta.

A munka kezdetleges körülmények között indult és a bérelt telephely nem volt több egy fészernél. A gyár két munkateremét csak egy függöny választotta el a laboratóriumból. Tartozott még hozzá csomagolóegység és egy iroda. A "hőskorban" sokszor maga Wolf és Kereszty is beállt, hogy a gyógyszereket időre becsomagolják. Termékeik közé tarozott az Aspirin, a Codein, a Lecithin, az Antipirin.

Hamarosan viharfelhők gyülekeztek azonban a fiatal gyár felett, mert Háry látva, hogy rövidtávon nem számíthat nyereségre kivonta tőkéjét a vállalkozásból, így a betéti társaság felbomlott. Egykori kémiatanáruk Reichenhaller Kálmán révén megismerkedtek Krausz Simon bankárral, aki a Magyar Bank és Kereskedelmi Rt. igazgatóságának is tagja volt. 250 ezer koronát bocsátott a rendelkezésükre és a vállalkozásba üzlettársait is bevonta. Telket vásároltak Újpesten a Tó utca 1-3. számú telken, ahol a gyár ma is működik. Az üzem új nevén Dr. Kereszty, dr. Wolf és Tsa Vegyészeti Gyár Rt. néven kezdte meg működését.

Az igazgatótanácsban Kóbor Tamás író is bekerült, aki Krausz baráti köréhez tartozott. Az ő javaslatára vette fel a gyár 1913 szeptemberében a Chinoin fantázianevet, amelyet a chinin szóból képzett. A gyár ettől fogva Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára Rt., néven futott. Első sikertermékük az arzéntartalmú Arsotonin injekció és tabletta volt. Nemzetközi sikereket a 20-as években a Bilagit, a Demalgon, az Insulin, a Papaverin, és a Neomagnol fémjelezték.

A II. világháború után, több mint 40 évig az rt. csak névlegesen létezett. A cég 1989 decemberében vált ismét igazi részvénytársasággá, amikor is átértékelték a cég alaptőkéjét, amely 14,5 millió forintról hárommilliárd forintra emelkedett.

1991-ben a Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Rt.-ben 40 százaléknyi részesedést szerzett a francia állam többségi tulajdonában lévő, Elf-Aquitaine csoporthoz tartozó Sanofi cég. 1997-től a Chinoin cég részvényeinek több mint 99 százaléka egy kézben, a francia Sanofi tulajdonában van. 1999-től a Chinoin Rt. a Sanofi-Synthélabo leányvállalataként működött, majd 2005-től - a Sanofi-Aventis megalakulása után - a vállalatcsoporton belül tovább folytatja tevékenységét.

Legolvasottabb cikkeink