• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A gyógyszerészek jelentős része bevezetné a patikai vakcinációt

Gyógyszerpiac 2022.03.24 Forrás: Weborvos
A gyógyszerészek jelentős része bevezetné a patikai vakcinációt

Jobb betegellátást és a vakcinák elérhetőségének növekedését várnák a gyógyszertári vakcináció elérhetővé tételétől.

A patikák jelentős része jelenleg a gyógyszerellátáson túl is nyújt szolgáltatásokat a betegek számára, és a gyógyszerészek többsége továbbiakkal is bővítené ezeket, köztük a vakcináció bevezetésével – derül ki két gyógyszerészeti szakmai szervezet tavaly év végén lezajlott felméréséből, amelyről közös közleményükben tájékoztatták lapunkat. A gyógyszerészek jobb betegellátást és a vakcinák elérhetőségének növekedését várnák a gyógyszertári vakcináció elérhetővé tételétől.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a tavalyi év végén végzett kutatásával arra kereste a választ, hogy a gyógyszerészek hogyan viszonyulnak a gyógyszertári szolgáltatások nyújtásához és körének bővítéséhez, különös tekintettel a gyógyszertári vakcinációra.

A közel 600 gyógyszerész részvételével készült felmérés alapján a gyógyszerészek közel 60%-a nyitott az alapokon túli gyógyszertári szolgáltatások nyújtására és a gyógyszerészi hivatás fontos részének tartja azokat. A válaszadók közel kétharmada (64%) dolgozik olyan gyógyszertárban, amely jelenleg is rendelkezésre áll valamilyen szolgáltatással a betérő betegek számára. Ezek közül a leggyakoribb az állatgyógyászati készítmények forgalmazása (40%), a gyógyszerészi gondozási programban való részvétel (26%), és az internetes gyógyszerforgalmazás (20%) (megjegyzés: a felmérés még a csomagküldés korlátozása előtt készült).

A felmérésben részt vevő gyógyszerészek  70%-a nyitott lenne új szolgáltatás bevezetésére, a legtöbben a házipatika átvizsgálásával (78%) és a gyógyszeres terápia menedzsmenttel (69%) foglalkoznának. Emellett a válaszadók több mint fele véli úgy, hogy a gyógyszertári gyorstesztek elvégzése és értékelése (56%), valamint a gyógyszertári vakcináció bevezetése (50%) is megfelelő lehetőség lenne a bővítésére, ismerették az eredményeket közleményükben.

Jelenleg több mint 40 országban számít napi gyakorlatnak, hogy a gyógyszertárakban olyan szabadon választható védőoltásokat adnak be a felnőtt lakosság részére, mint például az influenza vagy egyéb megbetegedések elleni nem kötelező védőoltások. A koronavírus-járvány elleni küzdelemben is nagyon hamar a védekezés egyik legfontosabb eszközévé vált a vakcináció, azonban a tömeges oltások tovább terhelik az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszereket.  Az elmúlt másfél évben több európai országban engedélyezték a gyógyszertári vakcinációt, többek között Lengyelországban, Olaszországban és Franciaországban.

A felmérés alapján a megkérdezett gyógyszerészek fele vezetné be a gyógyszertári vakcinációt. Ugyancsak a gyógyszerészek fele mondta azt, hogy személyesen is részt venne az oltások beadásában. A gyógyszerészek közel kétharmada (64%) szerint a vakcináció lehetőségének megteremtése növelné a szakma elismertségét a társadalomban. A bevezetést támogatók harmada (35%) szerint az elérhetőség növelése segíthet tehermentesíteni az egészségügyi ellátórendszert.

A bevezetést elutasító gyógyszerészek 39%-a véli úgy, hogy a személyi feltételek nem megfelelőek a gyógyszertári vakcinációhoz. Kicsivel több mint egyharmaduk (37%), azaz az összes válaszadó alig 12%-a nem támogatja, hogy a gyógyszerészi kompetenciák ezzel a szolgáltatással bővüljenek.  Csak a gyógyszerészek 31%-a tartja nehéz feladatnak a védőoltások beadását, míg 41%-nak ez nem okozna problémát. 

A kapott válaszok alapján a szolgáltatás sikeres bevezetéséhez nagy figyelmet kellene fordítani a finanszírozás kérdésére, valamint a személyi, tárgyi és építészeti feltételek meghatározására. Emellett az is kiderült, hogy a továbbképzésen való részvétel nem jelentene akadályt a gyógyszerészek számára.  

Az elmúlt két év tapasztalatai, a felmérés eredményei és a környező országokban bevezetett gyakorlatok alapján a MOSZ és a HGYSZ megfelelően meghatározott feltételek és protokollok mentén javasolja a gyógyszertári vakcináció bevezetését Magyarországon. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a gyógyszertárak és az oltást végző gyógyszerészek csak önkéntesen vegyenek részt a szolgáltatás nyújtásában, amely a felnőttkori oltásokra terjed ki. Emellett az oltás beadására egységes szolgáltatási díj vonatkozna, míg a védőoltás szabadáras maradna.

„A felmérés egyértelműen alátámasztotta álláspontunkat, hogy a gyógyszerésztársadalom a jelenleginél jóval nagyobb segítséget tud nyújtani a betegellátásban. Az eredmény megerősített minket abban, hogy mielőbb szükséges a döntéshozók bevonásával áttekinteni a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatásban való szerepvállalását és bővítését. Ez különösen igaz a gyógyszertári vakcinációra, amely az elmúlt időszakban az egészségügyi szakemberek figyelmének látóterébe került” – mondta Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke.

„A kutatás sikeresen feltérképezte a gyógyszerészek véleményét és hozzáállását a szolgáltatásokkal kapcsolatban, azonban még fontosabb, hogy beazonosította a gyógyszertári vakcináció esetleges bevezetése során felmerülő megoldandó feladatokat is. Erős jelzés érkezett a gyógyszerészek részéről, így mindenképpen foglalkozni kell a felmerült kérdésekkel. Álláspontunk szerint ezek nagy része alapos tervezéssel, célzott képzésekkel és részletes tájékoztatással kezelhető lenne. Fontosnak tartjuk, hogy a protokollok kidolgozásánál és a feltételek meghatározásánál a döntéshozók vegyék figyelembe a gyógyszertárak lehetőségeit, terhelhetőségét és ezen szolgáltatások finanszírozását is” – mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke a közlemény szerint.

A felmérést bemutató részletes anyagot a gyógyszerészeti szakmai szervezetek javaslataikkal együtt eljuttatják az érintett minisztériumoknak és hatóságoknak, valamint elérhető a MOSZ és a HGYSZ honlapján.

Legolvasottabb cikkeink