• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A keddi 167 ezer Pfizer-vakcinával az időseket oltják

Egészségpolitika 2021.03.24 Forrás: MTI
A keddi 167 ezer Pfizer-vakcinával az időseket oltják

Az eddig regisztrált 65 év felettiek 65 százaléka kapta meg az oltást.

A kedden érkezett, koronavírus elleni Pfizer-vakcinákat is a regisztrált idősek beoltására használják fel - írta a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon kiemelték, hogy kedden újabb vakcinaszállítmány érkezett: 167 310 ezer adag Pfizer, amelyet ki is szállították a kórházi oltópontokra. Kedd este újabb 180 ezer adag Szputnyik is várható. Az orosz vakcinából vasárnap is érkezett 250 ezer adag első oltásra alkalmazható dózis, amellyel a szükséges hatósági vizsgálatok után kezdődhet meg az oltás.

Kifejtették, hogy az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyag várható az uniós beszerzésből, ennek eddig a 8 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Az oldal táblázata szerint a Pfizer-vakcinából eddig 1 296 735 adag, a Modernából 134 400 adag, míg az AstraZeneca-vakcinából 426 700 adag érkezett Magyarországra.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el. A Janssen vakcinából 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A kínai vakcinából eddig 1,1 millió adag érkezett, amelynek felét már felhasználták a regisztrált idősek első oltására, a második felével pedig ezen a héten kezdődnek meg a második körös oltások.

Az eddig érkezett Szputnyik vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon. Az oldal adatai szerint a Szputnyik vakcinából kedden késő délutánig 855 600 adag érkezett Magyarországra.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) március 22-én jelentette be, hogy hamarosan újabb két keleti vakcina (a CanSino és a CoviShield) válhat hamarosan elérhetővé Magyarországon. Ha a tárgyalások sikeresek lesznek és az újabb forrásból is vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra, úgy - a korábbiakhoz hasonlóan - minden gyártási tételt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jóváhagyását követően lehet alkalmazni.

Kitértek arra is, az operatív törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 65 százaléka már megkapta az oltást - olvasható a kormányzati oldalon.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink