• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A kutatók cégéhez került a stroke hatóanyag licensze

Gyógyszerpiac 2021.07.15
A kutatók cégéhez került a stroke hatóanyag licensze

A gyógyszerfejlesztés súlypontja áttevődött az egyetemekről induló startupokba a gyógyszergyárak helyett.

A stroke utóhatásaként jelentkező izomgörcsöket kezelő MPH molekulacsalád szabadalmának felhasználási és fejlesztési joga az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához került át - közölte a gyógyszerfejlesztő cég az MTI-vel.  A hatóanyagot nemzetközi szabadalom védi a világ több mint 40 országában. A licenszszerződést július 13-án írta alá a Motorpharma Kft. gyógyszerfejlesztő startup cég, és a szabadalom két tulajdonosa, a Printnet Kft. és az ELTE.  A gyógyszert az ELTE Motor Farmakológia Kutatócsoportja fejlesztette ki Málnási-Csizmadia András vezetésével.

10-15 évvel ezelőtt a gyógyszerhatóanyag- és klinikai fejlesztés több mint kétharmadát a nagy gyógyszergyártó cégek végezték, mára a világ vezető országaiban ez a trend megfordult, és a gyógyszerfejlesztés súlypontja áttevődött az egyetemekről induló startupokba. Ez, mint írják, jelentős mértékben lerövidítette és hatékonyabbá tette a gyógyszerfejlesztést, amelynek a következménye, hogy jelenleg évente csaknem háromszor annyi új gyógyszer kerül a piacra.

"A Motorpharma szerződése ehhez a trendhez illeszkedik, és remélhetőleg jelentősen hozzájárul a magyar innovatív gyógyszerfejlesztés felgyorsulásához. Az aláírással létrejön az eddigi legnagyobb értékű biopharma licenszszerződés a hazai akadémiai-egyetemi szférában"- hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint a megállapodás pontos összege nyilvános, de összértéke több millió dollár.

Az MPH-220 új hatásmechanizmusából következően 100 százalékos hatékonysággal enyhíti az izomgörcsöket és nem okoz idegrendszeri mellékhatásokat.

A beszámoló szerint az úgynevezett klinikai fázis 1 vizsgálatokat, amelyek egészséges önkéntesek bevonásával zajlanak, idén év végére tervezi a Motorpharma.

"Az izomspaszticitás egy rejtett betegség, mivel Magyarországon a spasztikus betegek nagy része sajnos olyan állapotban van, hogy nem tudja elhagyni a lakását sem. Óriási egészségügyi és társadalmi probléma, hogy a jelenlegi izomrelaxánsok a betegek kétharmadában nem hatékonyak és súlyos idegrendszeri mellékhatásokat okozhatnak" - magyarázza Gyimesi Máté, a Motorpharma Kft. tudományos igazgatója.

Világszerte több mint 60 millió ember szenved stroke és egyéb idegrendszeri sérülések utáni izomgörcsöktől, számuk hazánkban eléri a 200 ezer főt. Az izomspaszticitás társadalmi költsége összemérhető a szív- és érrendszeri megbetegedések költségével.

Legolvasottabb cikkeink