• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Richter megvásárolta a BCI Pharmát

Gyógyszerpiac 2024.06.20 Forrás: MTI
A Richter megvásárolta a BCI Pharmát

Az akvizíció hozzájárul ahhoz, hogy az eredeti kutatási tevékenységüket a nőgyógyászatra is kiterjesztve kialakítsák annak kereteit Liege-ben.

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán. A közlemény szerint a tranzakcióban megállapított vállalati érték 12 millió euró, aminek kifizetése a következő években teljesítendő fejlesztési mérföldkövekhez kötött.

A kináz kutatásában szerzett szakértelmére alapozva a BCI rendkívül értékes preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel - fejtette ki a közleményben Turek Péter, a Richter nőgyógyászati üzletágának (WHC) igazgatója. Ez az akvizíció hozzájárul ahhoz, hogy az eredeti kutatási tevékenységüket a nőgyógyászatra is kiterjesztve kialakítsák annak kereteit Liege városában.

A tájékoztatás szerint a BCI Pharmát 2013 márciusában Dominique Surleraux és Elisabeth Picou alapították. A molekuláris modellezés segítségével a BCI igen magas szelektivitású célzott kináz inhibitor tulajdonsággal bíró új molekulákat, vegyületeket tervezett meg és hozott létre, javítva a betegekben a betegbiztonsági és tolerábilitási profilt. 2017 szeptemberében a társaság Series A értékpapír kibocsátása útján tőkét emelt a Noshaq és egyéb belga magánbefektetők bevonásával, székhelyét áttette Belgiumba és egy biológiai laboratóriumot alakított Liege városában. Jelenleg a társaság két telephellyel rendelkezik, a gyógyszerkémiai egység Montpellierben, Franciaországban van, míg a biológiai kutatócsoport Liegeben, Belgiumban található.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában, valamint Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A tavaly év végén 4,3 milliárd euró (4,7 milliárd dollár) tőzsdei értékkel bíró vállalat 2023-ban mintegy 2,1 milliárd euró (2,3 milliárd dollár) konszolidált árbevételt ért el. A társaság termékpalettája számos fontos terápiás területet - nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri - ölel fel.

A Richter részvényeivel a prémium kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A részvény szerdán 9270 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 9965, a legalacsonyabb 8235 forint volt.