• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szakma mielőbbi összefogására van szükség!

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Hamarosan elérhető lesz a hiánypótló, gyógyszerészeknek szóló interaktív továbbképzés tematikája.

Hatalmas érdeklődés kísérte a Hungaropharma Zrt. által első, de hagyományteremtő céllal szervezett Hungaropharma grandEXPO-t. A Groupama Arénában szeptember 9-10 között találkozott a gyógyszer-kereskedelmi szakma, és a szektort érintő legfontosabb, aktuális kérdéseket vitatták meg, valamint számos előadáson, műhelymunkán, tréningen is részt vehettek az érdeklődők. A visszajelzések alapján az EXPO teljesítette felvállalt küldetését: sikerült megszólítania a piac minden szereplőjét, a jövőre nézve pedig az együttműködéshez szükséges platformot teremtett - számoltak be az eseményről a szervezők.

„Azon dolgozunk, hogy a gyógyszer piac tisztuljon, az illegális kereskedelem a lehető legalacsonyabb legyen, az ellátás biztonságos és akadálymentes, de sajnos még mindig előfordulnak jogsértések. Remélhetőleg a jövőben tervezett QR-kóddal ellátott gyógyszeres dobozok bevezetése nagyobb biztonságot ad, a követhetőség és a felelősségre vonás is könnyebb, eredményesebb lesz"- fogalmazott előadásában Dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója.

A szakember a lakosság tájékoztatásának, felvilágosításának fontosságát hangsúlyozta, mert ha a fogyasztók tudatosan, gyógyszertárból vásárolnak gyógyszert, ezzel is hozzájárulnak az illegális kereskedelem visszaszorításához. Az OGYÉI folyamatosan frissülő honlapján - https://www.ogyei.gov.hu/nyitooldal/ - minden információ megtalálható a biztonságos gyógyszerbeszerzésről. Ugyanitt, hamarosan elérhető lesz a hiánypótló, gyógyszerészeknek szóló interaktív továbbképzés tematikája is.

A grandEXPO kiemelt programján, a gyógyszerész kerekasztalon elsőként Bodrogi József egészségügyi közgazdász az elmúlt 20 év gyógyszer támogatási érdekességeit összegezte, majd olyan kérdéseket járt körül, mint például: mennyit költsön, illetve mennyit költhet az ország gyógyszertámogatásra? „Az egészségügyi problémákra vannak megoldások, csak azt a szimbiózist kellene kiépíteni, amely elkezdi ezeknek a kérdéseknek az egészségpolitikai, akadémiai szempontú megvitatását" – mondta a közgazdász, aki szerint „pár éven belül az egészségügyben is robban a nyugdíjbomba, nagyon meg vagyunk késve a felkészüléssel."

Drámai tudatlanság, kritikus állapotok a biológia-élettan, az egészség-ismeretek, és az életmód vezetés területén; terjed a virtuális világ adta hamis biztonságérzet; rendkívül alacsony beteg-együttműködés az életmód váltás, a gyógyszeres-terápia területén; növekvő várható élettartam; egyre torzuló korfa; erősödő öngondoskodás – ezek a magyar lakosság egészségügyi főbb jellemzői, fogalmazott Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a szervezet mérföldköveit ismertette a privatizációtól kezdve az újjáépítésig, és azokat a kihívásokat is megfogalmazta, amely a szakma előtt áll: a fenntarthatóság és a finanszírozhatóság megteremtése; a gyógyszer ellátás struktúrájához igazodó közgazdasági modell kidolgozása; az etikus gyógyszertári marketing előkészítése; a vidék gyógyszerellátásának racionalizálása; a graduális és posztgraduális képzés szakmai elvárásokhoz igazítása; közösség építése; jövőkép biztosítása.

Abban mindhárom szakember egyetértett, hogy összefogásra van szükség, a lehetőségeket meg kell ragadni, élni kell velük.

„Egy kiegyensúlyozott, változásoktól nem mentes, sok lehetőséget magába foglaló jövő áll előttünk, és ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, partneri együttműködésekre van szükség" – összegezte Dr. Feller Antal az első Hungaropharma grandEXPO tapasztalatait, amelyet egy találó focis idézettel is alátámasztott: “A foci csapatjáték, nem pedig egyszemélyes. Csapatként győzünk, és minden játékos jobb egy igazi csapat részeként."

Legolvasottabb cikkeink