• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

AIPM: könnyen lehetne javítani a hozzáférést

Gyógyszerpiac 2022.02.04 Forrás: Weborvos
AIPM: könnyen lehetne javítani a hozzáférést

Sokezer magyar daganatos betegnek jelenthetnek új esélyt a társadalombiztosítási befogadásra várakozó legújabb terápiák.

A 22 éve világszerte megrendezett Rákellenes Világnap 2022-24. évi jelmondata: Méltányos ellátást mindenkinek – a szakadék felszámolható. A kampány mottója nem véletlen. Miközben az onkológiában egyértelműen egy új korszak vette kezdetét, hiszen a rákos megbetegedések 5 évnél hosszabb túlélési aránya 15 év alatt 41 százalékkal nőtt világszerte, a legújabb terápiákhoz a betegek nem egyenlően férnek hozzá. A jelenleg is társadalombiztosítási befogadásra váró onkológiai terápiák mielőbbi engedélyeztetésével azonban számos újabb gyógyszeres kezelés válhatna elérhetővé sokezer magyar beteg számára, írja az AIPM közleményében. 

A daganatos megbetegedéseket gyógyító gyógyszeres terápiák hatalmas fejlődésen mennek keresztül: napjainkban több mint 1800, kifejezetten onkológiai betegségek kezelését célzó új készítmény áll reményteli fejlesztés alatt. Csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult, és jelenleg több mint 200 ígéretes immunonkológiai fejlesztés zajlik. A modern készítmények eredményeit támasztja alá, hogy bár 2000 óta közel 50 százalékkal nőtt Európában a daganattal diagnosztizált betegek száma, a halálozási arány az új eseteknél lassabb tempóban nő. Ugyanakkor a kontinensen belül Magyarországon a legrosszabbak a daganatos betegségekkel összefüggő halálozási arányszámok: évente 35 000 honfitársunkat veszítjük el a rosszindulatú megbetegedések következtében, közli a statisztikai adatokat az innovatív gyártókat tömörítő szervezet. 

Ennek a relatív hátránynak a leküzdését támogatja, hogy december végén – kétéves kihagyást követően – számos daganatellenes terápia nyert társadalombiztosítási támogatást. De ezen felül még további 75 új készítményt terjesztett fel befogadásra tavaly ősszel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, számos olyan indikációt lefedve, ahol a magyar lakosság egészségi mutatói kifejezetten rosszak nemzetközi összehasonlításban. Amennyiben ezek is bekerülnének a társadalombiztosítás által támogatott terápiák körébe, számos újabb onkológiai gyógyszeres kezelés válna elérhetővé sokezer magyar ember számára. 

„A végső döntésre váró terápiák majd fele valamilyen onkológiai eredetű megbetegedésre nyújt új megoldást” – fogalmazott dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. A szakember kiemelte: „a jelenleginél sokkal gördülékenyebb befogadási döntéshozatal révén újra éllovasokká válhatunk a visegrádi országok között, hogy a többi V4-es ország polgáraihoz hasonlóan minél több honfitársunk a lehető leghamarabb részesülhessen a legígéretesebb terápiában.”

Legolvasottabb cikkeink