• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az Egis 8 milliárd forintból bővíti körmendi gyógyszergyárát

Gyógyszerpiac 2018.11.13 Forrás: Weborvos
Az Egis 8 milliárd forintból bővíti körmendi gyógyszergyárát

Korszerű onkológiai készítmények előállítására is alkalmassá válik a körmendi gyógyszerüzem.

Az Egis mintegy 7 milliárd forint összértékű beruházást indít körmendi gyáregységében. A projekt keretében lehetővé válik úgynevezett HP (Highly Potent, azaz kis mennyiségben nagy biológiai hatást kifejtő), jellemzően onkológiai készítmények fejlesztése és gyártása, továbbá egy új csomagolóüzem kialakításával növekszik a gyáregység kapacitása. A beruházás egyedi kormánydöntés alapján 1,093 milliárd forint értékű támogatásban részesül - tudatták közleményben.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. az elmúlt 10 évben átfogóan megújította, bővítette kutatási és termelési infrastruktúráját budapesti és körmendi telephelyein. Mindemellett a körmendi gyáregységben három műszakban szinte teljes kihasználtsággal zajlik a tablettázás és csomagolás. A jövőbeni fejlődéshez elengedhetetlen a kapacitásbővítés Körmenden.

Az Egisben stratégiai cél a speciális, magas hozzáadott értékű generikus gyógyszerek fejlesztése és gyártása, ezen belül a termékportfólió bővítése onkológiai készítményekkel. E portfólió építése a licenctermékek forgalmazásával és egy speciális analitikai felszabadító laboratórium létrehozásával kezdődött, majd 2014-től az Egis megkezdte kismolekulás generikus HP hatóanyagok és készítmények saját fejlesztését budapesti kutatás-fejlesztési laboratóriumaiban.  

A mostani beruházás megteremti a következő munkafázis, a fejlesztések méretnövelésének és e gyógyszerek kereskedelmi gyártásának feltételeit. Ezt meglévő üzemrészek átalakításával, a különleges üzembiztonsági követelményeknek megfelelő készítménygyártó és csomagoló berendezések telepítésével éri el. A beruházás befejezésével HP gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának összes munkafázisa megvalósítható lesz az Egisben, ezáltal jelentősen megnő a Magyarországon belüli hozzáadott értékteremtés.

Ezzel párhuzamosan – beleértve az Egis körmendi telephelyének szomszédos ingatlannal való bővítését  – új korszerű gyógyszer-csomagolóüzemi kapacitásokat is létrehoznak. A négyéves projekt keretében megvalósuló bővítés során három csomagoló gépsort befogadó új csomagolóüzem kerül kialakításra. A kedvező helyszíni adottságoknak köszönhetően az új technológiai folyamatok zárt logisztikai láncban, a működő üzemek leállítása nélkül illeszthetők a meglévő rendszerekhez.

A beruházás eredményeként az Egis körmendi kapacitásai a kívánatos szintre bővülnek. Körmenden évtizedek óta az Egis a legnagyobb munkáltató, és e beruházások révén tovább erősíti kiemelt szerepét a térségben.

Mivel a globális gyógyszerkincs több mint egynegyede a HP-kategóriába tartozik, az új kapacitások létrehozása jelentős fejlődési potenciált jelent a vállalat számára. Azáltal, hogy a HP onkológiai készítményfejlesztés és - gyártás összes munkafázisa a gyógyszergyár minőségbiztosítási kontrollja alá kerül, minden folyamatban egységesen ellenőrzött, Egis-minőségű hazai gyógyszerekkel tud hozzájárulni a vállalat a népbetegségnek számító daganatos megbetegedések terápiájához Magyarországon és a régióban egyaránt - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink