• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bezáratta a budapesti Lánchíd patikát az OGYÉI

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, és ezzel egy időben 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot - tudatta a hatóság közleményben.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a vényköteles gyógyszerek kiadásának jogszerűségét vizsgálta a budapesti Lánchíd Gyógyszertárban. A tisztigyógyszerészek az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket. A hatályos jogszabályok alapján Magyarországon gyógyszertár vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki.

A Lánchíd Gyógyszertár 25 darab, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt szolgáltatott ki vény nélkül. A külföldi megrendelőlap nem felel! meg a hatályos jogszabályokban meghatározott orvosi rendelvénynek, az értékesítés során ezt figyelmen kívül hagyta a gyógyszertár működtetője. A jogszerűtlenül kiszolgáltatott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.

Törvényi előírás alapján már egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki az OGYÉI. Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint ebben az esetben a bírság összegének meghatározásakor – 45 millió forint – a hatóság a betegek érdekeinek sérelmét, ennek a súlyát, a jogsértés ismételt voltát, valamint a jogsértő állapot időtartamát vette figyelembe. Fontos szempont volt ugyanakkor az is, hogy a kiadott gyógyszerek olyan vényköteles készítmények voltak, melyek illegális úton történő forgalmazása és ellenőrizetlen felhasználása veszélyt jelenthet a gyógyszert használó betegek egészségére, szervezetére nézve.

A vény nélkül külföldre értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata súlyos, egészséget veszélyeztető állapotot okozhat, éppen ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban állónak.

A Lánchíd Gyógyszertár gyógyszerkiadási tevékenysége szakmai és jogi szempontból egyaránt helytelen és a betegek számára súlyos egészségkárosodást okozhat – mondta Pozsgay Csilla. A hatóság az eljárásai kapcsán, illetve a döntései mérlegelésekor mindig a betegbiztonságot és az ellátásbiztonságot helyezi a fókuszba.

Legolvasottabb cikkeink