• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Együtt lépnek fel a gyógyszerhamisítás ellen

Gyógyszerpiac 2023.07.14 Forrás: MTI
Együtt lépnek fel a gyógyszerhamisítás ellen

A hazai szellemitulajdon-védelmi ökoszisztéma kiemelt szereplői a gyógyszeripar területéről kerülnek ki.

A gyógyszerhamisítás elleni, az eddiginél is hatékonyabb fellépés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet gyártók, forgalmazók és hatóságok csütörtökön írtak alá Budapesten, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székházában. A megállapodásban rögzített vállalások célja a hamisított gyógyszerek kereskedelmének megfékezése, illetve felszámolása.

A megállapodásnak részese a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a "Védettség" Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége.

A hazai szellemitulajdon-védelmi ökoszisztéma kiemelt szereplői a gyógyszeripar területéről kerülnek ki, így gazdasági sikerességük Magyarország érdeke, mint ahogyan a magyar emberek egészségének védelme is - emelte ki az eseményen Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

Demeter Tamás, a NAV bűnügyi és rendészeti elnökhelyettese arról beszélt, hogy pénzügyőreik jellemzően a Liszt Ferenc-repülőtéren a postai küldemények vizsgálatakor és a röszkei közúti határátkelőhelyen találnak illegális gyógyszereket. Ezekben nagy szerepe van a légi- és a postai forgalomnak, valamint a piaci árukészletek és a közúti szállítmányok ellenőrzésének. A felderítési tapasztalatok alapján legnépszerűbbek a testépítéshez használt szerek, az izomtömeg-növelő szteroidok, ezek mellett nagy a kereslet a potencianövelők és a fogyasztószerek iránt.

Tavaly százhetvenhárom, idén eddig negyvenkét esetben találtak különféle kiszerelésű, a rendőrség hatáskörébe tartozó, gyógyszerhamisításra utaló termékeket. A NAV hatáskörébe tartozó, gyógyszerrendészeti szabálysértést tavaly háromszor, idén kilencszer derítettek fel - részletezte a dandártábornok.

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke közölte: a megállapodás célja, hogy a biztonságos gyógyszerellátási láncot mint értéket megőrizzék, és fenntartsák a gyógyításba, gyógyulásba vetett bizalmat.

Szalóki Katalin, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója kijelentette: ez a fellépés nagyon fontos ahhoz, hogy a magyarok a megfelelő gyógyszerekhez juthassanak, és ezzel is "védhessük egészségüket". A megállapodás kiváló példája a hatóságok és a gyógyszeriparban tevékenykedők együttműködésének - fűzte hozzá.

Legolvasottabb cikkeink