• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Együttműködő volt a vállalkozás, kevesebb bírságot kell fizetnie

Gyógyszerpiac MA 05:43 Forrás: MTI
Együttműködő volt a vállalkozás, kevesebb bírságot kell fizetnie

Az étrendkiegészítő-gyártó megtévesztően azt állította reklámjaiban, hogy terméke segít eljuttatni és beépülni a kalciumot a csontokba.

Együttműködött a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) a megtévesztő hirdetések miatt elmarasztalt Innovelle Pharma Kft., amelynek ennek hatására több mint 10 millió forinttal kevesebb, 36 millió 450 ezer forintos bírságot kell fizetnie - közölte a GVH kedden.

A közlemény szerint még 2020 októberében a megtévesztő hirdetései miatt marasztalta el a hivatal a vállalkozást, amelyre csaknem 47 millió forintos bírságot szabott ki. Felidézték, hogy a GVH a 2020 októberében lezárt korábbi eljárásában megállapította: az Innovelle Pharma Kft. 2016. október 1-jétől 2020 áprilisáig a CalciTrio kalciumot, K2 vitamint és D3 vitamint tartalmazó étrendkiegészítő filmtabletta és pezsgőtabletta készítmény népszerűsítésénél alkalmazott, egészségre vonatkozó állításokkal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot és ezzel jogsértést követett el.

Az üggyel kapcsolatban a nemzeti versenyhatóság arra hívja fel a vállalkozások figyelmét, hogy az élelmiszerekkel összefüggő, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó reklámállításokat az európai közösségi jog közvetlenül szabályozza. A szabályozás szerint az élelmiszerekkel kapcsolatban tilos egészségre vonatkozó állítást tenni, kivéve, ha az megfelel a rendeletben meghatározott feltételeknek és szerepel a tudományos ismereteken alapuló, engedélyezett állítások tételes EU-s listáján.

Ezekkel az engedélyezett feltételekkel szemben az Innovelle Pharma Kft. megtévesztően azt állította reklámjaiban, hogy terméke segít eljuttatni és beépülni a kalciumot a csontokba, míg kizárólag azt állíthatta volna, hogy termékének összetevője részt vesz a normál csontozat fenntartásában. Ezért a vállalkozás kereskedelmi gyakorlata tisztességtelennek minősült - olvasható a GVH közleményében.

Kiemelték, hogy az Innovelle Pharma Kft. a versenyhivatal döntését követően élt a jogorvoslati lehetőségével. A bírósági felülvizsgálatok eredményeképpen a Kúria a jogsértésre vonatkozó megállapítást helyben hagyta, a bírságot tekintve azonban új eljárásra kötelezte a GVH-t.

A nemzeti versenyhatóság a megismételt eljárásban a bírság újra számolásánál figyelembe vette, hogy a vállalkozás egy termékes középvállalkozó, valamint azt, hogy az új eljárásban együttműködő volt és lemondott a jogorvoslati jogáról. Mindemellett a cég vállalta a megfelelési programjának fejlesztését a jövőbeli jogkövető kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében.

A GVH-nak nem elsődleges célja a bírságolás, ezért számos együttműködési lehetőséget kínál a vállalkozásoknak, aktív együttműködéssel az eljárások során is jelentősen mérsékelhető a bírság összege - ismertette közleményében a Gazdasági Versenyhivatal.

Kapcsolódó hírek