• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emberarcú Egészségért díj – pillantás a kulisszák mögé

Gyógyszerpiac 2023.08.09 Forrás: Teva - Weborvos
Emberarcú Egészségért díj – pillantás a kulisszák mögé

A győztes pályázatok nyereménye egyenként bruttó egymillió forint, a döntősök pedig bruttó 100 ezer forint díjazásban részesülnek.  

A Teva Gyógyszergyár Zrt. által tavaly először meghirdetett Emberarcú Egészségért díj pályázatot hatalmas érdeklődés kísért, így talán érdemes belepillantani, hogy milyen értékteremtő egészségügyi kezdeményezésekkel is pályáztak a jelentkezők az első évadban. A nagy sikerre való tekintettel ugyanis a gyógyszergyártó vállalat ez évben is meghirdeti a pályázatát: a szervezők 2023. szeptember 15-ig várják a nevezéseket.

A tavaly első alkalommal meghirdetett Emberarcú Egészségért díjra 140 pályázat érkezett, ami megmutatta, hogy a betegek életminőségét pozitívan befolyásoló, emberközpontú kezdeményezések milyen széles körben léteznek már Magyarországon.

Bár a szervezők számítottak rá, hogy az egészségügyi ellátás számos szereplőjétől érkeznek majd nevezések, mégis meglepte őket, hogy a háziorvosok, szakorvosok, szakrendelők, kórházak és egészségfejlesztési irodák mellett idősotthon, egyházi szeretetszolgálat, illetve számos forprofit és nonprofit szervezet is akadt a pályázók között. Összességében talán a betegszervezetek voltak némiképpen alulreprezentáltak, miként a szakdolgozói szakmából például a gyógytornászok hiányoztak.

A pályázók tevékenysége sokféle „célcsoportra” irányult, akiket a legkülönbözőbb módokon igyekeztek önzetlenül támogatni. Jellemzően a különféle korú gyermekek életminőségének javítása volt a leggyakoribb vállalás, de sok projekt irányult az idősebbek, valamint a családok életminőségének jobbá tételére is. A szervezők némiképpen hiányolták a tinédzsereket, illetve a fiatal felnőtteket célba vevő kezdeményezéseket, még akkor is, ha ez korosztály találkozik legkevésbé az egészségügyi ellátórendszerrel.

Az orvosi szakterületek szempontjából a pszichiátria és az onkológia volt a legtöbb pályázatot felmutató szakma, de sok nevezés érkezett a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint kifejezetten az obezitológiával (elhízással) a középpontban is. Némiképp meglepő volt, hogy az erősen stigmatizáló betegségek (a pszichiátriai betegségek kivételével) nemigen kerültek fókuszba: bőrgyógyászati vagy szexuális úton terjedő betegséggel kapcsolatos pályázat szinte alig fordult elő.

A pályázatokban bemutatott „eszközöket” tekintve kiemelhetőek a különféle zeneterápiás és állatasszisztált (elsősorban kutya) terápiás projektek, mellettük számos technikai megoldással, például betegsegítő applikációkkal is nyújtottak be pályázatokat. Habár sok nevezés érkezett egészségértés fókusszal is, érdemes emlékeztetni arra, hogy az Emberarcú Egészségért díjjal elsősorban azokat a tevékenységeket ismerik el, amelyek a lehető legtöbb törődést, empátiát, emberséget és együttérzést kínálják a betegek gyógyulásához.

A tavalyi pályázat eredményeit összefoglaló kisfilmből további inspiráció meríthető az idei jelentkezőknek.

Az „Emberarcú Egészségért díj 2023” pályázatra a nevezéseket a Teva weboldalán lehet online benyújtani. A zsűri a kezdeményezés hasznossága, egyedisége, kreativitása, emberközelisége és fenntarthatósága szempontjából értékeli a beérkező pályázatokat, melyek közül Teva munkavállalói szavazzák meg a 4 nyertes kezdeményezést.

A díjra ez alkalommal is bármely magánszemély, egészségügyi dolgozó, egészségügyi intézmény, civil vagy állami szervezet jelentkezhet, nem feltétel az egészségügyhöz kapcsolódó munkaviszony. Pályázni olyan önkéntes, segítségnyújtó és értékteremtő projektekkel lehet, amelyek már megvalósultak, és a 2022. január 1. és 2023. június 19. közötti időszakban már működtek, illetve jelenleg is működnek.

A pályázatra az új kezdeményezések mellett azok jelentkezését is várják a szervezők, akik a tavalyi pályázaton esetleg már indultak, azonban nem kerültek a 12 fős döntőbe. A pályázatok benyújtási határideje: 2023. szeptember 15. éjfél. A részletes pályázati felhívás és pályázati űrlap elérhető a Teva honlapján.

Az „Emberarcú Egészségért díj 2023” eredményhirdetésére és a díjak ünnepélyes keretek között történő átadására 2023. november végén kerül sor. A győztes pályázatok nyereménye egyenként bruttó 1.000.000 forint, a döntős pályázatok pedig bruttó 100.000 forint díjazásban részesülnek.

 

Kapcsolódó hírek