• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

EP: megint elnapolták a szavazást

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Decemberben szavaz az Európa Parlament a gyógyszerhamisítás elleni direktíváról.

Második alkalommal halasztották el az európai parlamenti képviselők szavazását az Európai Bizottság által benyújtott gyógyszerhamisítás elleni direktíva elfogadásáról. Az uniós képviselők október helyett decemberben szavaznak majd a javaslatról. Egyetértés híján tovább tolódik a biztonsági intézkedések európai bevezetése.

Az Európai Bizottság 2008-ban beterjesztett gyógyszerhamisítás elleni direktívájára vonatkozó, eredetileg júliusra tervezett szavazást előbb októberre, majd ismételt halasztást követően december 13-ára tűzte ki az Európai Parlament. A nemzetközi gyógyszer-segédanyag beszállítókat és felhasználókat reprezentáló Europe's International Pharmaceutical Excipients Council (IPEC Europe) szaklapjára hivatkozó SecuringPharma beszámolója szerint a halasztás eredményeként legkorábban ez év végén születhet meg a gyógyszerhamisítást kivédeni hivatott szabályozás.


Amennyiben azonban az EP-képviselők elutasítják a direktíva szövegét, a javaslat második olvasatra visszakerül a Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé, így még tovább tolódik a biztonsági intézkedések elfogadása.


A bizottsági javaslat többféle intézkedést javasol, amely a beteg- és termékbiztonság erősítését, és a hamisítványok forgalomba kerülésének megakadályozását hivatottak szavatolni. A javaslatok között szerepel biztonsági elemeknek, mint az egyedi szériaszám elhelyezésének kötelezővé tétele a gyógyszeres dobozokon, a nemzeti szabályozási keretek szigorítása, fokozott kormányzati ellenőrzés bevezetése, és az aktív hatóanyagok importjának folyamatos monitorozása.


Az Európai Parlament által javasolt kiegészítések szerint a direktíva lefedné az online értékesített gyógyszerek és a nem aktív gyógyszerösszetevők körét is, továbbá a jelenleginél szigorúbban szankcionálná a gyógyszerhamisítási és a kapcsolódó tevékenységeket. A képviselők a hamis gyógyszer, az aktív hatóanyagok és a segédanyagok új, pontosabb definiálását is javasolták.

Legolvasottabb cikkeink