• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

EP: megint elnapolták a szavazást

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Decemberben szavaz az Európa Parlament a gyógyszerhamisítás elleni direktíváról.

Második alkalommal halasztották el az európai parlamenti képviselők szavazását az Európai Bizottság által benyújtott gyógyszerhamisítás elleni direktíva elfogadásáról. Az uniós képviselők október helyett decemberben szavaznak majd a javaslatról. Egyetértés híján tovább tolódik a biztonsági intézkedések európai bevezetése.

Az Európai Bizottság 2008-ban beterjesztett gyógyszerhamisítás elleni direktívájára vonatkozó, eredetileg júliusra tervezett szavazást előbb októberre, majd ismételt halasztást követően december 13-ára tűzte ki az Európai Parlament. A nemzetközi gyógyszer-segédanyag beszállítókat és felhasználókat reprezentáló Europe's International Pharmaceutical Excipients Council (IPEC Europe) szaklapjára hivatkozó SecuringPharma beszámolója szerint a halasztás eredményeként legkorábban ez év végén születhet meg a gyógyszerhamisítást kivédeni hivatott szabályozás.


Amennyiben azonban az EP-képviselők elutasítják a direktíva szövegét, a javaslat második olvasatra visszakerül a Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé, így még tovább tolódik a biztonsági intézkedések elfogadása.


A bizottsági javaslat többféle intézkedést javasol, amely a beteg- és termékbiztonság erősítését, és a hamisítványok forgalomba kerülésének megakadályozását hivatottak szavatolni. A javaslatok között szerepel biztonsági elemeknek, mint az egyedi szériaszám elhelyezésének kötelezővé tétele a gyógyszeres dobozokon, a nemzeti szabályozási keretek szigorítása, fokozott kormányzati ellenőrzés bevezetése, és az aktív hatóanyagok importjának folyamatos monitorozása.


Az Európai Parlament által javasolt kiegészítések szerint a direktíva lefedné az online értékesített gyógyszerek és a nem aktív gyógyszerösszetevők körét is, továbbá a jelenleginél szigorúbban szankcionálná a gyógyszerhamisítási és a kapcsolódó tevékenységeket. A képviselők a hamis gyógyszer, az aktív hatóanyagok és a segédanyagok új, pontosabb definiálását is javasolták.