• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Folytatja magyarországi kutatásait a Servier gyógyszergyár

Gyógyszerpiac 2018.10.10 Forrás: MTI
Folytatja magyarországi kutatásait a Servier gyógyszergyár

A 149 országban jelen lévő vállalat alapkutatási tevékenységet Franciaországon kívül csak itt folytat.

A Servier gyógyszeripari vállalat elkötelezett a magyar kutatás iránt és folytatja magyarországi tevékenységét - mondta Olivier Laureau, a Servier-csoport elnöke a társaság magyarországi gyógyszerkutató intézete alapításának 10. évfordulóján rendezett ünnepségen szerdán Budapesten.

Kiemelte: Magyarország az egyetlen Franciaországon kívül, ahol a csoport összes tevékenysége megtalálható. A 149 országban jelen lévő vállalat alapkutatási tevékenységet is csak ebben a két országban folytat, két molekuláris kutatóközpontja közül az egyik, a Servier kutatóintézet Budapesten van.

A francia központú Servier egy nonprofit alapítvány irányítása alatt álló nemzetközi gyógyszeripari vállalat, amely gyógyszerei forgalmának 25 százalékát kutatás-fejlesztésbe fekteti és összes nyereségét fejlesztésre használja fel - hangsúlyozta a csoport elnöke. A Servier a magyar-francia gazdasági együttműködés markáns szereplője, négy magyarországi vállalati egysége mintegy 3200 munkatársat foglalkoztat - mondta Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára.

A Servier 25 éve van jelen Magyarországon, az Egis gyógyszergyár 51 százalékos üzletrészét 1995-ben, teljes tulajdonjogát 2013-ban szerezték meg, itteni kutatóintézetüket pedig tíz évvel ezelőtt alapították - ismertette Olivier Laureau, hozzátéve, hogy Magyarországot a kezdetektől stratégiai területnek tekintették. A csoport elnöke kiemelte: a vállalati kutatások középpontjában a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a neuropszichiátriai terület mellett az onkológia áll. Servier-csoport folyamatosan fejleszti magyarországi tevékenységét - mondta, példaként említve, hogy a Budapesti Terápiás Kutatóközpont működését megerősítve a magyar fővárosból zajlik az ezirányú teljes délkelet-európai tevékenység irányítása. Olivier Laureau kitért arra is, hogy a Servier 2014 óta a magyar kormány stratégiai partnere.

Ponevács-Pana Petra elmondta: Franciaország Magyarország hetedik legnagyobb kereskedelmi partnere, és a negyedik legnagyobb befektető. A magyar-francia gazdasági kapcsolatok erősödését jelzi, hogy idén az első hét hónapban a magyar export 3,1 százalékkal, az import pedig 2,9 százalékkal bővült. A kivitel 80 millió eurós növekedésének oka főként a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportjának 27 százalékos bővülése - ismertette a helyettes államtitkár. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt négy évben a magyar befektetés-ösztönzési rendszer eredményeképpen 12 francia befektető döntött Magyarország mellett, a beruházások értéke 281 millió euró, és ezekkel mintegy 1600 új munkahely jött, illetve jön létre. További befektetésekről is folynak tárgyalások - jelezte. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a kutatás-fejlesztés iránt, cél, hogy 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát, 2030-ra pedig mintegy 3 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítsák.

Kotschy András, a Servier Kutatóintézet Zrt. igazgatója elmondta: a csoport tíz év alatt 90 millió eurót (csaknem 30 milliárd forint) fordított a magyarországi kutatóintézet működésének finanszírozására, ezen belül 14 millió eurót (több mint 4 milliárd forint) tudományos eszközök beszerzésére. Mára 60 magasan képzett munkatársat foglalkoztatnak, akiknek csaknem fele doktori végzettséggel rendelkezik. A kutatások eredményeként onkológiai területen már két, itt felfedezett gyógyszerjelölt is klinikai kutatási fázisba került, míg egy harmadik nemrég lépett a preklinikai fejlesztés stádiumába - közölte.

A Servier világszerte 21 700 embert foglalkoztat, tavalyi teljes forgalma 4,1 milliárd euró volt, ezen belül 2,9 milliárd euró a Servier-termékekből, 1,2 milliárd a generikumokból.

A fenti képen: Olivier Laureau, a Servier cégcsoport elnöke, Kotschy András, a Servier Kutatóintézet Zrt. igazgatója, Ponevács Pana Petra befektetések ösztönzéséért felelős helyettes-államtitkár és Emmanuel Canet, a Servier cégcsoport elnökhelyettese.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink