• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gulyás: nem veszünk részt a brüsszeli vakcinabeszerzésben

Egészségpolitika Frissítve 2021.05.20 Forrás: MTI nyomán
Gulyás: nem veszünk részt a brüsszeli vakcinabeszerzésben

Május 25-étől megszüntetik az ingyenes parkolást; ötmillió oltás után pünkösdöt követően újabb enyhítések várhatóak.

A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés "következő fejezetében" - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió vakcinát rendelt. Az oltási program 5 millió beoltott felett "láthatóan" le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. "Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni" - közölte a miniszter.

Ehhez képest Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak. Különböző szakmai álláspontok léteznek, de minden oltóanyag legalább 9 hónapig védettséget nyújt - közölte. A tárcavezető kiemelte, hogy az Európai Unió beszerzésében 19 millió Pfizer-vakcinát kellene megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Ebben a "120 milliárdos kalandban" Magyarország nem tud részt venni, azért sem, mert 2022 második felétől jó eséllyel megfelelő mennyiségben tud majd saját vakcinát előállítani Debrecenben, az új gyárban - hangsúlyozta.

"Természetesen Magyarország tudomásul veszi, hogy az Európai Uniónak van egy közös vakcinabeszerzési programja, reméljük, hogy az gördülékenyebb lesz, mint amilyen az első fázis volt, sok sikert kívánunk mindenkinek, aki ebben részt vesz, de mi kellő tartalékot halmoztunk fel" - nyomatékosította Gulyás Gergely. Megjegyezte: az immunizációs program lelassulásának egyik oka, hogy az oltásra regisztráltak harmada-fele kapott védettségi igazolványt betegség miatt. Ők vélhetően beoltatják majd magukat, de "nem sietik ezt el" - mondta.

A járvány jelenlegi, harmadik hulláma után a rendkívüli jogrend csupán addig fog fennmaradni, amíg az feltétlenül szükséges - hangsúlyozta a miniszter.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy Európa többi részén az átoltottság még nem érte el azt a szintet, mint Magyarországon, ezért ott lényegesen magasabb a fertőzés veszélye. Hozzáfűzte azt is: bár Magyarországon az indiai mutáns egyelőre nem jelent meg, van ennek esélye.

Megerősítette, minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag biztosítja az immunitást, az antitestvizsgálat ugyanakkor önmagában nem ad teljes képet a védettségről, hiszen létezik úgynevezett sejtes immunitás is.

A miniszter közölte, az operatív törzs mérlegeli a 12-16 éves korosztály beoltását, várhatóan ehhez meglesz az orvosi jóváhagyás. A kabinet azt kérte az operatív törzstől, hogy technikailag tegye lehetővé a taj-szám nélküliek oltását is - mondta Gulyás Gerely, aki egy újabb kérdésre elmondta, Magyarországon egyelőre nem azonosították a koronavírus indiai variánsát.

Gőzerővel folynak a szuperkórház tervezési munkálatai

Ezért a járványügyi intézkedések egy részét tudja csak feloldani mindenkinek a kormány, egy másik részét pedig a védetteknek. A részletes intézkedéseket pénteken ismerteti a miniszterelnök - közölte Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltásnak köszönhetően sikerült leküzdeni a járvány harmadik hullámát, de a vírus továbbra is "itt van velünk" és azok között, akik még nem oltatták be magukat, és fertőz is. Ezért mindenkit arra kért, hogy regisztráljon és oltassa be magát. "Mostanra jutottunk el odáig", hogy a regisztráció után egy vagy két nappal időpont foglalható, s akár már másnapra, bármilyen vakcinából - jelezte.

Egyelőre nem látszik, mikor valósulhat meg az uniós állampolgárok szabad utazását segítő európai zöld kártya, ezért a kormány kétoldalú megállapodásokkal igyekszik segíteni a magyar állampolgárok utazását. Példaként említette, hogy Horvátországba és Szlovéniába nagyobb nehézség nélkül el lehet jutni, de tárgyalást folytatnak Ausztriával is a Szputnyik vakcina elfogadásáról.

Gulyás Gergely kérdésre kijelentette: gőzerővel zajlanak a budapesti szuperkórház tervezési munkálatai, amelyek reményeik szerint év végére be is fejeződnek, majd megkezdődhet a kivitelezés magyar költségvetési forrásból és uniós támogatásból.

Az egészségügy átalakításáról szóló kérdésre elmondta, az új rendszer felépítése után az egyes területek esetleges finomhangolására kell figyelnie a kormánynak az elmúlt szűk év tapasztalatai alapján, ebben pedig nyitott az orvosi kamarával történő együttműködésre.

A miniszter szavai szerint csaknem száz gerincvelő-izomsorvadásban szenvedő beteg, köztük hetven gyermek áll kezelés alatt jelenleg Magyarországon. Tájékoztatása szerint a több százmillió forintba kerülő kezelés egyedi kérelmek alapján igényelhető, már egy mezőkeresztesi kislány számára a magyar állam térítésmentesen biztosítja ezt az ellátást.

Megszűnik az ingyenes parkolás

A kormány nem hosszabbítja meg a vasárnap éjfélkor lejáró ingyenes parkolást, keddtől újra fizetni kell - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely elmondta, erről a kormány szerdai ülésén döntött, ahogy arról is, hogy a hitelmoratóriumról szóló vitában nem támogatja a bankok álláspontját, így a moratórium "a jelenlegi szabályok szerint augusztus 31-ig meghosszabbodik".

A miniszter szólt arról is, hogy mivel Magyarországon a pünkösdi hétvégén meghaladja az 5 milliót a beoltottak száma, új intézkedések lépnek hatályba. Ezeket a kormány részletesen megtárgyalta, és javaslatot tesz az operatív törzsnek, amely pénteken 6 órakor a miniszterelnök részvételével ülésezik, és az ott meghozott döntéseket Orbán Viktor aznap délelőtt ismerteti.

Legolvasottabb cikkeink