• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszerek: az OEP által elvárt ár

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Mit jelent az un. elvárt ár és hogyan lesz belőle fizetendő? Készülnek a finanszírozási protokollok.

Az OEP a korábbi években megkezdett munkát folytatva újabb betegségcsoportok (pl.: asztma, gyermekkori asztma, prosztata daganatok, krónikus obstruktív tüdőbetegség = COPD betegség) esetében kezdte meg finanszírozási eljárásrendek, un. protokollok kidolgozását - világította meg a munka hátterét közleményében az egészségbiztosító.

Napjainkban egy-egy betegség diagnózisának felállításához valamint az adott betegség kezelése során sokféle eszköz, módszer, gyógyszer közül választhatnak az orvosok. Ahogyan más területeken, itt is robbanásszerű fejlődés figyelhető meg, mely együtt járt a költségek ugrásszerű növekedésével is. Az OEP által kidolgozott valamint kidolgozás alatt álló finanszírozási protokollok célja, hogy egyensúlyt találjon az elérhető legkorszerűbb eljárások valamint a társadalom teherbíró képessége között. Azaz a betegek számára úgy biztosítson magas színvonalú egészségügyi ellátást, hogy az a másik oldalon ne terhelje indokolatlanul nagy arányban a közös kasszát, az Egészségbiztosítási Alapot.

A finanszírozási protokollokban meghatározásra kerülnek azok a gyógyszerkészítmények, amelyeket az adott betegség kezelésére, a beteg állapotától és a betegség előrehaladottságától függően alkalmazni lehet. Az egyes terápiás lépcsők kialakításakor a gyógyszer hatékonysága mellett finanszírozási szempontok is figyelembevételre kerülnek. A sorrendet az orvos csak abban az esetben kerülheti meg, írhatja felül, ha az adott beteg esetében, az előbbre rangsorolt gyógyszer valamilyen okból kevéssé vagy egyáltalán nem hatásos.

Az idei évtől hatályos jogszabályok alapján új finanszírozási eljárásrendek kidolgozása esetében az OEP köteles a finanszírozási protokollban érintett gyógyszerek körét felülvizsgálni, s az illetékes szakmai kollégiummal valamint az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézettel egyeztetve un. elvárt árat meghatározni.

Az OEP az elvárt árakról szóló tájékoztatást április 4-én tette közzé honlapján, melyek ismeretében a gyógyszergyártóknak és forgalmazóknak egy hónap áll rendelkezésére, hogy az elvárt árak meghatározásával kapcsolatban észrevételt tegyenek. Ezt követően kerülnek kialakításra a végleges elvárt árak. A végleges elvárt árak kialakítása után további 30 nap áll rendelkezésre a forgalmazóknak az árcsökkentés beadására.

Az így kialakított új árak alapján kerül meghatározásra, hogy a finanszírozási protokollban egy-egy betegség kezelésére szolgáló, szakmai szempontból azonosnak tekintett medicina közül, melyik hányadik helyet foglalja el finanszírozási szempontból a sorban. A finanszírozási eljárásrendben az adott csoportban legkedvezőbb árú készítmény kerül az első helyre, azaz a protokoll kihirdetését követően ezt a medicinát alkalmazzák majd az orvosok a leggyakrabban. A legköltségesebb készítményt csak abban az esetben finanszírozza majd az OEP, ha az adott beteg esetében az elsősorban alkalmazandó készítmények nem nyújtják az orvosilag elvárható hatást.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az adott gyógyszerkészítmény nem kerül törlésre a támogatotti listáról, így a beteg később is támogatással juthat hozzá még akkor is, ha annak árát a forgalmazó nem csökkenti. Ám a finanszírozási protokollban ez a készítmény hátrébb sorolódik.

A finanszírozási eljárásrendekhez kapcsolódó felülvizsgálat a betegek számára mindenképpen előnyös, hiszen újabb területen hirdet versenyt a gyógyszergyártók és forgalmazók számára, mely az árak csökkenését, így a betegek által fizetendő térítési díjak mérséklődését hozhatja.

Legolvasottabb cikkeink