• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Harmadszor sóhajthanak fel a hazai gyógyszercégek

Gyógyszerpiac MA 12:13 Forrás: Noguchi Magyarország
Harmadszor sóhajthanak fel a hazai gyógyszercégek

Árengedményről van szó, ami után a magyar állam nem tarthat igényt áfára, akkor sem, ha a befizetésre jogszabály alapján kerül sor.

Harmadszor sóhajthatnak fel a gyógyszercégek az Európai Bíróság Novo Nordisk ügyében hozott, a teljes iparág által nagyon várt ítéletének köszönhetően. Milliárdokkal csökkenhet visszamenőleg a teljes szektor áfa terhe, hangsúlyozzák a Baker McKenzie ügyvédei, dr. Riszter Gergely és dr. Bodrogi-Szabó Tímea. 

Korábban egy német és magyar vonatkozású ügy kapcsán már elkezdte puhítani az uniós jogi fórum a gyógyszercégek által fizetett gyógyszertámogatások levonhatóságát az áfa alapjából. Jelen ügy kiindulópontját a Novo Nordisk A/S által kezdeményezett hazai eljárás adta. Az Európai Bíróság elé került ügyben leegyszerűsítve az volt a kérdés, hogy a gyógyszertörvény alapján a gyógyszercégek által a magyar társadalombiztosító (NEAK) részére teljesített (korábbi kulcson) 10/20%-os befizetések adónak vagy pedig árengedménynek minősülnek-e, legalábbis áfa szempontból. Ez azért fontos, mert az áfa szabályai szerint az árengedmény összegével csökkenteni lehet a fizetendő áfa alapját, az adók összegével nem. „Tehát ha a gyógyszercégek által a NEAK-nak teljesített befizetés árengedménynek minősül, akkor a gyógyszercég visszaigényelheti a korábban megfizetett áfa egy részét” – mondta el dr. Riszter Gergely.

Az Európai Bíróság szeptember 12-én hozott úttörő ítéletében az iparágnak kedvező döntést hozott: a (korábbi kulcson) 10/20%-os befizetések az áfa rendszerében árengedménynek minősülnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyógyszercégek ezen befizetési kötelezettséggel csökkenthetik az áfa alapjukat. 

Az Európai Bíróság ítéletét azzal indokolta, hogy a gyógyszercégek a NEAK-nak teljesített befizetések miatt nem kapják meg a gyógyszerek értékesítését követően kapott ellenérték egy részét. Márpedig ha ez így van, akkor árengedményről van szó, ami után a magyar állam nem tarthat áfára igényt, akkor sem, ha a befizetésre jogszabály alapján kerül sor.  

„Az ítélet nem csupán a konkrét ügy felperesének kedvez; az alapján valamennyi gyógyszercég áfa visszatérítési igényt érvényesíthet a magyar állammal szemben. Erre egy 180 napos határidő áll a rendelkezésükre” – hangsúlyozta dr. Bodrogi-Szabó Tímea.