• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Immunológia gyógyszer kapott Prix Galien-díjat

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A Janssent díjazták a pszoriázis kezelésére szolgáló biológiai gyógyszeréért.

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien a legfontosabb farmakológiai innovációk és a leghatékonyabb kutatócsoportok legújabb eredményeit ismeri el. Az idén 12. alkalommal odaítélt díjat ezúttal a Janssen gyógyszergyártó vállalat közepes fokú vagy súlyos pszoriázis kezelésére szolgáló, biotechnológiai eljárással előállított készítménye nyerte el, amelyhez Magyarországon is százszázalékos társadalombiztosítási támogatással férhetnek hozzá a betegek.

A Nemzetközi Prix Galien történetében eddig 12 díj odaítéléséről döntött a bíráló bizottság, melyből hármat a Janssen gyógyszerei érdemeltek ki. Az innovatív gyógyszerek kutatásával, fejlesztésével, forgalmazásával foglalkozó vállalat Nemzetközi Galien-díjas gyógyszerei a szkizofrénia, a myeloma multiplex (plazmasejtes daganat) és a pszoriázis (pikkelysömör) betegség kezelésére szolgálnak.

Idén októberben, Franciaországban került sor a Nemzetközi Prix Galien-díj ünnepélyes átadására, Francois Hollande francia köztársasági elnök fővédnöksége alatt. Az esemény keretében adták át a francia nemzeti Prix Galien díjat is, melyben idén a Hepatitis C vírus kezelésére szolgáló, proteáz gátló gyógyszerek megosztva részesültek. Mindkét hasonló hatásmechanizmusú, közel egyszerre törzskönyvezett innovatív készítmény áttörést jelent a krónikus Hepatitis C vírus okozta fertőzés kezelésében. A két gyógyszer Belgiumban és az Egyesült Királyságban is nemzeti Prix Galien-díjat nyert az év során.

Ezek a gyógyszerek Magyarországon még nem részesülnek társadalombiztosítási támogatásban, bár más európai országokban - beleértve a közepes gazdasági fejlettségű országokat is, mint például Szlovákia, Bulgária - térítés nélkül elérhetőek a betegségben szenvedők számára. Hazánkban a Hepatitis vírussal fertőzött betegek érdekeit képviselő szervezetek a közelmúltban egy demonstráció keretében emelték fel szavukat az új reménységet jelentő gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása és hozzáférhetősége érdekében. Az egészségügyi államtitkárság sajtóközleményben tudatta a betegekkel, hogy dolgoznak azon, hogy a bekerüljön a támogatásba a májbetegek új, hatékony terápiája.

A Prix Galien-t 1970-ben alapították Franciaroszágban. Ezt követően hozták létre a Prix Galien nemzeti díjat Belgiumban, Luxemburgban, Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Kanadában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Izraelben, Görögországban és Szingapúrban. A nemzeti elismerésben részesült készítmények közül kerül kiválasztásra a nemzetközi Prix Galien-díjat elnyerő gyógyszer. A nemzetközi díj átadására minden második esztendőben kerül sor a megelőző évek nemzeti Galien-díjas innovativ gyógyszerei közül. Odaítéléséről a klinikusi, farmakológusi, toxikológusi és gyógyszerészi szakma kiemelkedő szaktekintélyeiből álló bizottság dönt.