• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Influenza: a támogatott vakcina elfogyott

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

A hatályos jogszabályok alapján az OEP tehetetlen a gyártást leállító Novartisszal szemben.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló, illetve kórházba kerülő betegek száma országszerte fokozatosan nő. Az influenzaszezon eddigi négy áldozata közül három embernek a szervezetében a vírus B típusát mutatták ki, amely ellen a háromkomponensű oltóanyag véd.

Sajtóértesülések szerint viszont ebből a vakcinából a patikákban csak a drágább kapható.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI megkeresésére azt közölte: a különböző háromkomponensű, szezonális oltóanyagok összetétele megegyezik, csak a gyártási technológia lehet eltérő. "A szezonális oltóanyagok összetételét ugyanis minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozza meg az északi vagy a déli féltekén leggyakrabban kimutatott influenzavírusok alapján" - tették hozzá.

A közlemény szerint az állam az idén az úgynevezett Fluval AB, háromkomponensű, szezonális oltóanyagból összesen 1,3 millió adagot biztosít a rizikócsoportok számára. Emellett a 2009-ben megjelent új vírus, az A(H1N1) elleni védekezésre akkor gyártott egykomponensű Fluval P-ből még 1,2 millió adag, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált és meghosszabbított lejáratú vakcina van.

Utóbbiból a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerveknél és a háziorvosoknál mintegy háromszázezer adag áll rendelkezésre, amelyet térítésmentesen lehet kérni. Emellett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában tárolnak mintegy nyolcszázezer adagot, amelyet az egészségügyi kormányzat felajánlott a karitatív szervezetek számára.

Az MTI az ügyben megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságát. Itt annyit közöltek: az állam a kockázati csoportba tartozók (65 év felettiek, krónikus betegek) részére 1,3 millió adagban a háziorvosi szolgálaton keresztül ingyenesen biztosítja a szezonális influenza elleni vakcinát. Emellett a szaktárca is megerősítette, hogy a gyógyszertárakban több, szezonális influenza elleni vakcina is elérhető.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapja szerint az egyetlen, influenza elleni oltóanyag, amelyen ártámogatás van, az a Begrivac, amely így 1253 forint helyett 940 forintba kerül. Ennek a forgalmazását azonban a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette. A hatályos jogszabályok alapján az OEP tehetetlen az ügyben.

Az MTI megkeresésére az OEP-nél elmondták, hogy kezdeményezik a szóban forgó jogszabály felülvizsgálatát.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a gyógyszer forgalmazója, gyártója köteles bejelenteni a gyógyszer-nagykereskedőnek, az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI), valamint az OEP-nek, ha egy készítmény forgalmazását három hónapra felfüggeszti. Az egészségbiztosító ezt a bejelentést köteles tudomásul venni.

Az OEP tájékoztatása szerint a jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy bárkit kényszerítsenek egy termék forgalmazására, még akkor sem, ha védőoltásról van szó. Arra sincs lehetőségük, hogy kezdeményezzék bármely gyógyszer, védőoltás támogatásba történő befogadását. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy bármely más, influenza elleni védőoltás gyártója bármikor kezdeményezheti az általa forgalmazott készítmény támogatásba való befogadását.

Az MTI megkereste a támogatott vakcinát gyártó Novartis Kft.-t is, amely válaszában azt írta: a múlt év végén jelezték az OGYI-nak, hogy gyártás során felmerült problémák miatt várhatóan 2011. március 31-ig nem tudnak szállítani az oltóanyagból.

A közlemény szerint önkéntesen, elővigyázatossági okokból rendelték el a gyártás megszakítását, mivel egyes gyártási folyamatok felülvizsgálata során eltéréseket tapasztaltak. Hozzátették: "a Novartisnak a betegek biztonsága iránt vállalt felelőssége megkövetelte, hogy ideiglenesen felfüggesszük az oltóanyag gyártását".

Hangsúlyozták, hogy "a már kiszállított vakcinák tekintetében semmiféle biztonságossági aggály nem merült fel".

A cég kitért arra: mivel áprilisban a jelenlegi vakcinatörzs használata már nem indokolt, már arra összpontosítanak, hogy a következő szezonra "új profilú", influenza elleni oltóanyagot biztosíthasson Magyarországon.

Legolvasottabb cikkeink