• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Innovatív gyógyszerkutatási fejlesztésekről Debrecenben

Gyógyszerpiac 2019.12.07 Forrás: MTI
Innovatív gyógyszerkutatási fejlesztésekről Debrecenben

Epilepszia kezelésére már engedélyezett egy 3 dimenziós nyomtatással készült gyógyszerkészítményt.

A tíz innovatív gyógyszerfejlesztési irány egyike a 3D nyomtatás, amely a személyre szabott gyógyszerkezelésben jelenthet áttörést a jövőben - hangzott el a magyar klinikai farmakológusok 21. kongresszusának nyitónapján, csütörtökön Debrecenben.

A téma előadója, Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem (DE) gyógyszer-technológiai tanszékének docense azt mondta, jelenleg még inkább gyógyszekutatási érdeklődés témája a 3D nyomtatás a gyógyszerfejlesztésben, de az Egyesült Államok gyógyszerellenőrzési hatósága - a világon elsőként - epilepszia kezelésére már engedélyezett egy 3 dimenziós nyomtatással készült gyógyszerkészítményt.

Bácskay Ildikó szerint ígéretes új lehetőségeket hozhat a 3D technológia a gyógyszerfejlesztésben, és nagy előnyt jelenthet a személyre szabott gyógszerkészítésben.

"Talán megvalósul egyszer egy olyan álom, hogy az orvos felírja a betegnek a készítményt, azt számítógépen továbbítja a patikába, és mire a beteg a gyógyszertárba ér, nem 5-6 doboz gyógyszert kap, hanem az 5-6 gyógyszer hatóanyagának a kombinációját egyetlen gyógyszerhordozóban elkészítve" - vázolta a szerinte nem is túl távoli jövőt a szakember.

Bácskay Ildikó jelezte: Magyarországon ma elsősorban a négy gyógyszerészképző egyetemen - Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden - foglalkoznak 3D technológiával. A gyógyszerész-, a műszaki, az informatikai és a természettudományi karok szoros együttműködésével "több tudományterület tudása, innovatív kutatása összegződik ennek a technológiának a kifejlesztésében, alkalmazásában".

Kovács Péter professzor, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az idei tanácskozáson több mint félezer klinikai farmakológus, köztük száz gyógyszerész vesz részt.

A klinikai farmakológia híd az elméleti gyógyszerkutatás és a klinikai gyógyítás között - magyarázta a professzor, megjegyezve, hogy Magyarország a gyógyszerfejlesztésben jelentős szerepet tölt be a világban, ebből a tevékenységből évente mintegy 70-100 milliárd forint bevétele származik a központi költségvetésnek.

A klinikai farmakológusok idei, háromnapos debreceni találkozóján a 3D nyomtatás mellett további újdonságként tekintik át a kiberbiztonság, a gyógyszeriparban tapasztalható kiberfenyegetés kérdéseit, amelyekre szerinte Magyarországon még nem figyelnek eléggé. Ezen túlmenően a klinikai vizsgálatok tükrében vitatják meg a D-vitamin-kezelés és a csonttörések kockázatának összefüggéseit - jelezte Kovács Péter.

 

Legolvasottabb cikkeink