• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Ismeretlen eredetű COVID-tesztekre figyelmeztetnek

Gyógyszerpiac 2021.09.21 Forrás: Weborvos
Ismeretlen eredetű COVID-tesztekre figyelmeztetnek

A lakossági használatú antigén tesztből ismeretlen forrásokból nagy mennyiségű ellenőrizetlen szériák kerültek az országba.

A szeptembertől a médiában is megjelenő, patikákban és gyógyászati segédeszköz üzletekben forgalmazott lakossági COVID-19, fájdalommentes orrüreg antigén teszt, a BOSON forgalmazója az A-Lab Pharma (Arvali Kft.) figyelmezteti partnereit és a termék vásárlóit, hogy feltehetően a márka országos tájékoztató kampányát is kihasználva ellenőrizetlen külföldi forrásokból jelentős mennyiségű BOSON teszt került a hazai piacra. Ezen termékek beszerzési és terjesztési formái nem pontosan behatárolhatóak. A figyelmeztetés nem érinti a Hungaropharma Zrt-n, Phoenix Pharma Zrt-n, BELLIS Zrt-n, Patella 96 Kft-n és Salus Kft-n keresztül beszerzett termékeket, amelyek ellenőrzött forrásból származnak. Az ismeretlen eredetű termékeket a patikákban és a közösségi médiában az eredeti forgalmazó szakmai anyagainak egyes elemeit is felhasználva próbálják meg terjeszteni - hívta fel a figyelmet közleményben az A-Lab Pharma.

A BOSON hazai márkaképviselete felhívja a figyelmet, hogy ugyan az EU-ban jogilag megengedett a termékek szabad áramlása, és ezt a forgalmazó sem kívánja akadályozni, a gyakorlatban mégis minden országban és minden termékkategóriában kontrollálható, jól behatárolható értékesítési rendszerek alakultak ki egyértelmű felelősségi határvonalakkal, amelyeket a vállalkozók többsége tiszteletben is tart, és amelyek a fogyasztókat és a szerződéses viszonteladókat is védik.

A szóban forgó szállítmányok szállítási útvonala és a termékek szállításának körülményei nem azonosíthatóak, így nem kontrollálható a termékek tárolásának és szállításának környezete vagy hőfoka, így az is elképzelhető, hogy a nem hivatalos forgalmazó által piacra dobott termékek valójában működésképtelenek. Ha nem lekövethető egy orvostechnikai termék útja a kereskedelmi forgalomba kerülés során, akkor nem lehet senkit felelősségre vonni, ha bármilyen gond adódik vele. Az eszköz dobozában akár valódi vagy nem valódi, átcsomagolt is lehet a termék. Ha minőségi problémák merülnek fel, akkor egy nemrég alakult értékesítő cég nehezen vonható felelősségre, helyettük viszont a teljes felelősséget az adott termék forgalmazásában résztvevőknek kell vállalnia, a minőségi kockázatokat pedig a fogyasztók viselik.

Az ismeretlen eredetű BOSON dobozokban vagy nem a hivatalos forgalmazó által használt többnyelvű, gyári használati útmutató szerepel, hanem egy magyar nyelvű fordítás, más országokból származó nyelvekkel, és a magyar nyelvű használati útmutatót egyes esetekben a doboz mellé adják csak. Előfordul a hazaival megegyező doboz is, így nem könnyű a termékek beazonosítása. Ezért is fontos, hogy a patikák megfelelő minőségellenőrzési és partnerminősítési rendszerrel rendelkező nagykereskedőtől vásárolják a termékeket.

A gyártó és az eszköz hivatalos importőre, márkaképviselete, az A-Lab Pharma és kiemelt forgalmazója az Aerosoft Kft. felhívják a figyelmet, hogy a forgalmazók csak a két cég által forgalomba hozott termékekért vállalnak felelősséget. A hivatalos forgalmazók a nagykereskedőkkel együttműködve a termékek mellé jelentős kommunikációs, dokumentációs- és magyar nyelvű videós használati útmutatót is magában foglaló támogatást is biztosítanak a hazai patikáknak és viszonteladóiknak - írták.

A cikkünkhöz kapcsolódó helyreigazítás ITT OLVASHATJÁK olvasóink!

A helyreigazítás helyreigazítását ITT OLVASHATJÁK olvasóink!

Legolvasottabb cikkeink