• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ismeretterjesztő kampányt indít a gyógyszerészi kamara

Gyógyszerpiac 2023.09.20 Forrás: MTI
Ismeretterjesztő kampányt indít a gyógyszerészi kamara

A SZEBB-protokoll célja a szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat elősegítése a betegegyüttműködés erősítésével.

A biztonságos gyógyszeralkalmazás erősítéséért lakossági és szakmai ismeretterjesztő kampányt indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal (MGYT) és a Semmelweis Egyetemmel közösen.

Hankó Zoltán, a köztestület elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban lehet a legtöbbet tenni a gyógyszerhasználat kockázatainak minimalizálása érdekében. Felidézte, hogy a gyógyszerbiztonság és a betegegyüttműködés javítása érdekében korábban már születettek jogszabályok és módszertani irányelvek, utóbbiak kiszélesítését azonban a koronavírus-járvány meghiúsította.

A most útjára indított úgynevezett SZEBB-protokoll célja a szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat elősegítése a betegegyüttműködés erősítésével és fejlesztésével - ismertette. Használata módszertani segítséget nyújt a különböző gyógyszerelési problémák feltárásában és megoldásában. Hankó Zoltán kitért arra, hogy felmérések szerint a gyógyszerek nem megfelelő használatából adódó többletköltségek éves nagyságrendje uniós szinten eléri 80 milliárd eurót, és a kórházi beutalások több mint 5 százalékáért szintén a hibás gyógyszeralkalmazás felelős.

Somogyi Orsolya, a kamara országos titkára, a szakmai program koordinátora arról beszélt, hogy a gyógyszerhasználat növekedésével egyre gyakoribbak a gyógyszerelési hibák. Kitért egy 78 gyógyszerész bevonásával végzett vizsgálatra, amelyben hat hónap alatt 755 olyan beteg vett részt, akik öt vagy annál több receptköteles készítményt szedtek. A vizsgálatban - amely már a SZEBB-protokollal készült - 984 gyógyszerelési problémát tártak fel, ezek három százaléka indokolatlan gyógyszerhasználat, 3,6 százaléka nem megfelelő gyógyszerválasztás volt, az interakciós kockázat, tehát a párhuzamosan szedett készítmények közötti nemkívánatos mellékhatás a feltárt esetek 54 százalékára volt igaz. Az adatok alátámasztják, hogy a patikákban a gyógyszerészek a gyógyszerelési problémák jelentős részét fel tudják deríteni, ezzel komoly egészségkockázatokat megelőzni - tette hozzá.

A sajtóanyag szerint a SZEBB-program módszertani alapjait összegző kiadványt 2300 gyógyszertár kapja meg, ezzel egy időben elindul a lakossági ismeretterjesztő kampány is.

Szökő Éva, az MGYT elnöke kiemelte, elkötelezettek a gyógyszerészek munkáját segítő irányelvek kidolgozásában, a SZEBB-program a gyógyszertárakban folyó gyógyszerbiztonsági ellenőrzést segíti strukturáltabb formában.

Legolvasottabb cikkeink