• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Izrael, a gyógyszernagyhatalom (II.)

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

A hatvan éves ország az ágazat egyik világközpontja - írja a Scrip évfordulós összeállításában.

Ha a Chemagis/Perrigo Israel az ország második legnagyobb gyógyszeripari cége, a harmadik minden valószínűség szerint a Taro Pharmaceutical Industries (számos izraeli gyógyszergyártó magántulajdonban van, így az összehasonlításhoz szükséges bázisadatok nem mindig hozzáférhetőek). A Tarót 1950-ben izraeli gyógyszerészek és amerikai orvosok alapították, akik úgy vélték, hogy ily módon a alapanyagokban szegény, szellemi potenciállal azonban bőségesen rendelkező, mindössze két éve létező állam előmenetelét is segíthetik. (A név mozaikszó, a gyógyszeripart jelentő szószerkezetből alkották.)

Néhány évvel megalapítása után a Tarónál érzékelték, hogy a közép-keleti helyzet megnehezíti gyártmányaik alapanyagainak beszerzését, ezért hozzáláttak, hogy kialakítsák saját gyártókapacitásukat. Hasonló horderejű korai fejlemény volt, hogy 1961-ben az USÁ-ban már a tőzsdei bevezetést megelőzően is jegyezni lehetett részvényeiket – melyek forgalmát 1982-óta a Nasdaq-index generálása során is számításba veszik.

Ezek az események határozták meg a vállalat további fejlődésének irányát és tempóját: a cégtörténet fontos állomása volt 1984-ben egy helyi alkalmazású (bőrön át felszívódó) gyógyszereket előállító kanadai cég felvásárlása is. Az 1990-es évekre a Taro egy kutatás-alapú üzleti modell mellett kötelezte el magát, amelynek sikere abban mutatkozott meg, hogy húsz éven belül 50 receptköteles termékét engedélyezték az Egyesült Államokban (rövidített eljárásban engedélyezett gyártmányaik száma itt mára meghaladta a százat). Többcélú kutató- és gyártólétesítményt vásárolt Írországban, 2004-ben pedig a New Jersey-i South Brunswick-ban hozott létre elosztóközpontot.

Mára mind határozottabban érezhető globális jelenléte a gyógyszergyártásban, vénykötelesgyógyszer-kínálatában pedig többek közt anti-arthritikumok, kardiovaszkuláris és központi idegrendszerre ható készítmények, külsőleg alkalmazandó szteroidok és fungicidek, valamint antibiotikumok szerepelnek.

Vény nélküli készítményei listáját a gombaölő termékek, az antiallergikumok, a megfázás- és melléküreg-gyulladás elleni szerek, a női egészségápolási cikkek és aranyér-készítmények vezetik. A Taro nettó forgalma 2007-ben 313 millió, nettó bevétele pedig körülbelül 21,1 millió dollár volt.

A meredek ívű fejlődés azonban áldozatokat is követel: a cég 2007-ben komoly likviditási és adósság-gondokkal szembesült. Ezek enyhítése végett állapodott meg az indiai székhelyű Sun Pharmaceutical Company-vel, amely aztán 454 millió dollárért megszerezte a Tarót. Utóbbi az egyezség keretében azonnali, 41 millió dolláros működőtőke-injekciót kapott a vásárlótól, amelyet néhány hónappal később egy második, 18 millió dolláros infúzió követett. Ezek révén az izraelieknek sikerült terv szerint teljesíteniük 2007-es adósságszolgálatukat, és 45 milliós pénz- és egyéb eszköz-aktívummal zárniuk az évet. Az idén egy 28 millió dolláros kölcsön visszafizetése válik esedékessé, a vállalatnál azonban bíznak abban, hogy megoldható az adósság teljesítésének refinanszírozása.

A Sunnal kötött megállapodás végrehajtása még nem zárult le, egyes részvény-tulajdonosok ugyanis ellenezték ezt, mondván: nem szolgálja az érdekeiket, mert a Sun túlságosan keveset ajánl, és a helyzet kezelésének más, megfelelőbb eszközei is kínálkoznak.

Az izraeli vállalatok a biotechnológia területén is aktívak – különösen, ami a gyógyszerkutatást, a sejtterápiát és a genetikát illeti. Jól példázza ezt a Petach Tikva-i Can-Fite Biopharma (amely a massachusettsi Lexingtonban is irodát tart fenn). A Can-Fite gyógyszerfejlesztő tevékenységének alapjául saját A3 adenozin receptor-platform és kísérleti technika szolgál.

Kísérletek megmutatták, hogy az A3-as receptor a patologikus immun- és tumorsejtekben a környező egészséges szövethez képest jóval nagyobb mértékben reprezentálódik. Egyes A3-agonisták – például a Can-Fite CF101-ese – meghatározott jelátviteli útvonalakat hoznak létre, ennek következtében pedig gátlódik a sejtek szaporodása, és bekövetkezik az immun- valamint a tumorsejtek apoptózisa. Az A3-as agonisták antivirális hatását is kimutatták: bevethetők a hepatitis B és C vírusok ellen. Mindezek miatt a cég más A3-agonistákkal együtt számos humán betegség ellen teszteli a CF101-est.

Izraelben figyelemreméltó aktivitás észlelhető az őssejtkutatás területén is. A korábban már említett (jeruzsálemi központú) Gamida Cell megnövelt őssejtekre alapozott sejtterápiákat fejleszt rosszindulatú vérbetegségek, szívbetegség és az idegrendszer zavarai ellen. Első terméküket, amelynek I. és II. fázisú vizsgálatai nemrégiben fejeződtek be, előrehaladott rosszindulatú vérbetegségek ellen konstruálták, és reményeik szerint 2009-ben forgalomba is hozzák. Ezenközben még legalább két izraeli biotech vállalat fejleszt sejtterápiákat Parkinson-kór ellen: a Petach Tikva-i Brainstorm Cell Therapeutics, amely felnőtt csontvelő-őssejtekből nyert autológ csontvelőt használ, és a jeruzsálemi Cell Cure Neurosciences, amely humánembrió-őssejt technológiát alkalmaz.

(folytatjuk)

Legolvasottabb cikkeink