• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Jelentősen nőtt a Richter árbevétele és nyeresége tavaly

Gyógyszerpiac Frissítve 2020.02.07 Forrás: MTI
Jelentősen nőtt a Richter árbevétele és nyeresége tavaly

A társaság éves árbevétele 507,794 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal haladta meg az előző évit a gyorsjelentés szerint.

A Richter Gedeon Nyrt. 2019-ben 51,697 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 17,6 százalékkal nagyobb az előző évinél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A társaság éves árbevétele 507,794 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

Tavaly az utolsó negyedévben 12,074 milliárd forint adózás utáni veszteséget ért el a Richter, a bázisidőszaki 11,818 milliárd forint veszteség után, ami 2,2 százalékos növekedés. Az árbevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva 14,1 százalékkal nőtt, 138,735 milliárd forint lett tavaly az utolsó negyedévben.

A Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus szerint az elemzők kivétel nélkül emelkedő árbevételt vártak, 134 milliárd forint árbevételre, és 19,6 milliárd forint adózott nyereségre számítottak 2019 utolsó negyedévében.

Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a jelentésben kiemelte: 2019-ben rekordévet zártak, amit elsősorban a Vraylar készítmény által biztosított jelentős árbevétel növekedésnek, valamint a kedvező devizaárfolyam környezetnek köszönhetnek. Ezt a rendkívüli eredményt úgy sikerült elérni, hogy közben jelentősen növekedtek a portfolió megújításának gyorsuló üteméhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési kiadások - tette hozzá. Az üzletmenetet negatívan érinti a szabályozó intézkedések általános szigorodása az orosz és a kínai piacokon, ezzel együtt a legnagyobb piacokon árbevétel-növekedést értek el. A deviza árfolyam változások hatása kedvezően hatott, 14,866 milliárd forinttal növelte az árbevételt.

Az éves üzleti eredmény 39,706 milliárd forint volt tavaly, 11,8 százalékkal csökkent.

A 2019-es árbevétel Magyarországon 39,809 milliárd forint lett, ami forintban 2,8 százalékos éves növekedés - írták. Magyarországon a teljes gyógyszerpiac növekedése magas, 9,6 százalék volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma 9 százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló adatok alapján. A Richter a magyar piaci szereplők rangsorában 5 százalékos részesedéssel az ötödik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,7 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

Az Európai Unióban, a magyarországi piac nélkül, az árbevétel 387,2 millió eurót tett ki, ami 5,6 százalékos növekedés.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedésben a papírok árfolyama 55 forinttal, 0,84 százalékkal 6640 forintra emelkedett. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 6770 forint, a legalacsonyabb 4702 forint volt.

5 százalékos bevételnövekedés várható idén
Euróban 5 százalékos bevételnövekedésre számít a Richter idén, ha az árfolyamok nem változnak jelentősen - mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a cég tavalyi eredményét értékelő sajtóbeszélgetésén pénteken Budapesten, ahol kiemelte: rekordévet zártak 2019-ben.

Hozzátette, három fő piacról várnak növekedést: az Egyesült Államokban 20 százalékkal, Nyugat-Európában 10 százalékkal nőhet a forgalom idén, az orosz piacon  pedig 3 százalékkal. A többi piacon inkább stagnálásra számítanak.

Orbán Gábor elmondta: az adózott eredmény tavaly megközelítette az 50 milliárd forintot. A gyógyszergyártásban a forgalom 11,7 százalékos növekedéssel meghaladta a 407 milliárd forintot. A kimagasló növekedéshez a kiemelt nőgyógyászati termékek értékesítése - az Esmya, és a Bemfola - járult hozzá, elsősorban az amerikai, és a nyugat-európai piacokon. Kihívást jelentett az orosz és a kínai piacon a szabályozási környezet szigorodása. Példaként említette a hatósági árcsökkentést Oroszországban, Kínában pedig támogatási lista felülvizsgálatát a Cavinton készítményre, ami rendeléscsökkenést okozott. Az árfolyamok változása ugyanakkor kedvezően hatott az árbevételre, közel 15 milliárd forint pluszt jelentett tavaly.

Orbán Gábor kiemelte: kutatás-fejlesztésre az árbevétel csaknem 10 százalékát költötték tavaly, idén 11,5 százalékát tervezik.

Legolvasottabb cikkeink