• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jó a befogadás, de kellene az átalakítás is

Gyógyszerpiac 2020.01.10 Forrás: Weborvos
Jó a befogadás, de kellene az átalakítás is

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák befogadását, de szeretnék, ha a rendszer régóta sürgetett egyszerűsítése is megtörténne.

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez, írják lapunkhoz eljuttatott közleményükben. 

A Kormány január 15-től hatályos döntésével 26 készítmény, illetve indikáció társadalombiztosítási támogatását biztosította. Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója üdvözölte a döntést, amely újabb súlyos betegségek esetében teszi elérhetővé a korszerű terápiákat a magyar betegek számára.

A támogatásba most befogadott készítmények egyebek mellett olyan betegségek kezelésében kínálják a mai tudásunk alapján leghatékonyabb kezelési lehetőséget, mint a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség, összesen 18 terápiás területen. Ezek a modern, innovatív gyógyszerek sok ezer beteg gyógyulását, életkilátásainak javítását segíthetik.

Dr. Holchacker Péter elmondta, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli a döntést, és örömtelinek tartja, hogy a 2018 októberi gyógyszerbefogadás után újabb készítmények válnak hozzáférhetővé a magyar betegek számára. Kétségkívül pozitív, hogy az egészségügyi kormányzat mostani döntésével enyhíteni tudta az innovatív készítmények hozzáférhetőségével kapcsolatos hazai lemaradást, ugyanakkor az AIPM szerint a befogadást követően annak kedvező fogadtatására építve fontos lenne, hogy a magyarországi befogadások átlagos várakozási ideje tovább csökkenjen, hiszen az innovatív készítmények tekintetében nemzetközi összehasonlításban még így is lassúnak mondható a magyar döntéshozatal (V4-es szövetségeseink esetében az átlagos befogadási idő rövidebb a magyarnál). Az AIPM igazgatója kiemelte, hogy a befogadási idő csökkentéséhez elengedhetetlen a rendszer bürokratikus akadályainak lebontása, a döntési mechanizmus átláthatóvá és kiszámíthatóvá tétele. A betegek érdeke ugyanis, hogy minél gyorsabban hozzájussanak ezekhez a sokszor életmentő terápiákhoz. Egy új készítmény hosszadalmas útját a kutatás-fejlesztéstől a betegekig A gyógyszer útja című tájékoztató videóban lehet nyomon követni.

Legutóbb 2018 októberében született döntés a legmodernebb gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, akkor 29, döntően innovatív gyógyszer vált hozzáférhetővé a magyar betegek számára. A mostani befogadások kapcsán az AIPM bizakodik abban, hogy a megkezdett munka folytatható, és a korábban már pozitívan értékelt készítmények is mihamarabb elérhetők lesznek a magyar betegek számára.

Legolvasottabb cikkeink