• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Lezárult a Richter vezette kutatási program

Gyógyszerpiac 2021.05.27 Forrás: Weborvos
Lezárult a Richter vezette kutatási program

Sikeresen zárult a Richter Gedeon Nyrt. vezetésével megvalósuló, a bioszmiláris monoklonális antitest fejlesztésére irányuló pályázati projekt.

Lezárul a 2018-ban indult, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpont (ELTE, BME, ELKH TTK) konzorciumi partnerek részvételével zajló pályázati projekt, miután a kitűzött célokat és mérföldköveket sikerült teljesíteni - tudatta közleményében a Richter. Az együttműködés célja az volt, hogy a megfelelő molekuláris, biológiai, mikrobiológiai, analitikai és mérnöki tudást egyesítve, bioszmiláris monoklonális antitest fejlesztésével, korszerű és hatékony gyógyszerek váljanak elérhetővé a betegek számára.

A biológiai gyógyszerek szinte kivétel nélkül nagyméretű molekulák, terápiás jelentőségük különösen markáns az immunológia és az onkológia területén. Bizonyos súlyos betegségek esetén az egyetlen terápiát nyújtják a tünetek jelentős enyhítésére és/vagy az élet meghosszabbítására, továbbá a személyre szabott gyógyászat zászlóvivői lehetnek. Terápiás tulajdonságaik mellett ezek a gyógyszerek rendkívül drágák, az éves terápiás költség elérheti akár a több tízezer eurót is, továbbá fejlesztésük és gyártásuk is nagyon tőkeigényes.

A Richter 2006-ban határozta el, hogy rekombináns technológiával bioszimiláris (biohasonló) gyógyszermolekulákat fejleszt. Ezen készítmények terápiás használata jelentős megtakarítást hozhat a gyógyszerkassza számára, így nemzetgazdasági jelentőségük is meghatározó. A Richter K+F portfóliójába tartozó biologikumok gazdaságossága, gyártástechnológiájuk hatékonyságának a növelése fontos célkitűzés, amely multidiszciplináris fejlesztési stratégiát igényel. A pályázat egyik fontos célja ezért az volt, hogy az ehhez kapcsolódó ’know-how’-t a megfelelő molekuláris biológiai, mikrobiológiai, analitikai és mérnöki tudás háttérországával erősítsük, az ELTE, a BME, az ELKH TTK tudományos erejét ötvözve.

A projekt  több, a tagoknál megvalósuló, egymásra épülő részfeladatból állt. Ezek céljai között szerepelt egyebek mellett a gyógyszerfehérjék specifikus fejlesztése érdekében megvalósítandó új alkalmazott kutatás-fejlesztési protokollok kidolgozása és alkalmazása. A közös munka során nemcsak az eredetileg kitűzött fejlesztési célokat sikerült teljesíteni, hanem ezek mentén bővítették a partnerek biologikum kutatás-fejlesztés tudományos és technikai hátterét, illetve a kompetenciákat, amik lehetővé teszik a további ipari együttműködéseket - írták.

A projekt teljes költségvetése több mint 2 milliárd forint, melyből a pályázati támogatás mintegy 1,48 milliárd forintot tett ki. A konzorcium tagjai a kutatásuk eredményeiről egy zárókonferencia keretében számoltak be, azok publikálható részét a közeljövőben tudományos közlemények formájában teszik közzé - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink