• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mellékhatás: Lehet Ön is szexőrült szociopata

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

A páciensek 14 százaléka tapasztal ilyen-olyan kényszereket az elterjedt hatóanyag miatt.

Egy hatvan esztendős informatikus – egyébként pedig Hull városában önkormányzati képviselő – gyakorlatilag beszámíthatatlanná vált egy újabb gyógyszer hatására, amelyet háziorvosa kezdődő Parkinson-kórja ellen rendelt neki - számolt be a hajmeresztő esetről a topnews.net.nz című új-zélandi honlap (a szöveg-egybeesések szerint a brit Daily News nyomán).


Pete Shepherdből korábbi évszázadokban valószínűleg az ördögöt akarták volna kiűzni, mert szürke átlagpolgárból szexőrült transzvesztitává változott, és olyan heves költekezhetnék vett erőt rajta, hogy végül összesen 400 ezer fontnyi (134 millió magyar forintnyi) adósságot halmozott fel.

A szer hatóanyaga a cabergoline volt, amely a fentiek mellett az erőszakos, nagyzási hóbortban szenvedő, megszállott szerencsejátékost is kihozta belőle. A terápia a m ú g y enyhítette a tüneteket, amelyek ellen a hatóanyagot kapta, ezért azonban túlságosan nagy árnak bizonyult személyiségének tökéletes eltorzulása. A felsoroltakon túl különböző „fétisek" [feltételezhetően: hétköznapi, de nála szexuális izgalmat kiváltó tárgyak] megszállottja is lett.

Erőszakossága olykor önmaga ellen fordult, öngyilkos késztetések ébredtek benne – arról azonban, hogy ezen az úton meddig jutott el, a források nem tudósítanak.

Élete mindenesetre totális káoszba fordult: éjjel-nappal versenypályákon, fogadóirodákban, játékkaszinókban és nyilvánosházakban lebzselt. Több tízezer fontot költött női ruhákra, melyek viselésére ellenállhatatlan kényszert érzett. Tizenöt hitelkártya hitelkeretét merítette ki, két banknál adósodott el. Elveszítette évi 50 ezer fontot jövedelmező állását, és elhagyta a felesége is.

Sorsa nagyjából úgy alakult, mint a lánclevél-beli emberé, aki nem küldte tovább az e-mailt – példának okáért nemcsak földönfutó, hanem hajléktalan is lett. Viselkedése természetesen sokaknak feltűnt, okára azonban senki nem jött rá. Maga is érezte, hogy valami nem stimmel, de képtelen volt úrrá lenni késztetésein, és nem egyszer találta magát rendőrségi fogdákban.

A tökéletesen felelőtlen pszicho-/szociopata imágója csak azért nem ragadt rajta végleg, mert tavaly egy hulli bíró – aki előtt egy 45 ezer fontos eBay-csalás miatt kellett megjelennie – elfogadta az orvosi szakvéleményt, amely szerint a derék polgár a személyiség módosító anyag miatt kezdett általános ámokfutásba.

A fentebb említett 400 ezer fontot egyébként 2001 és 2008 közt csalta össze illetve verte el, és kiadásai közt pornóoldalak és szexvonalak díjai is szerepeltek. Gyakran adta ki magát milliomosnak, karibi hajókörútra indult a Queen Elisabeth II.-vel, de megfordult New York-i, floridai, tenerifei, tunéziai, marokkói és dominikai luxusszállókban is.

A Grand Canyont bérelt helikopterről tekintette meg, de autókölcsönzés esetén is a legjobb márkákból választott: szívesen járt Jaguárokkal, Bentley-kkel, Porschékkal. Ott volt a wimbledoni teniszdöntőkön és páholyokat bérelt magának két futballklub stadionjaiban is.

A hatrendbeli csalás és egyrendbeli pénzmosás vádja alól két neurológus professzor szakértői nyilatkozata alapján mentették fel – miután, afféle hattyúdalként, koncertjegyek ígéretével 172 emberből csalt ki összesen 45 718 fontot.

Phineas Gage

Megháborodása kísértetiesen emlékeztet Phineas Gage robbantómester híres esetére, akinek 1848-ban egy baleset során vasrúd hatolt át a koponyáján, s bár a sérülést túlélte, jámbor munkásemberből iszákos szerencsejátékossá és hírhedt krakélerré vált. Gage orvostörténetet írt: akkortól kezdték komolyan „hardvernek" tekinteni az emberi agyat. (Gage esetéről lásd a Guardiant, videóval)

Dr. Kieran Breen, a Brit Parkinson-kór Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója közölte: a szakma tudomással bír arról, hogy az olyan dopamin-forgalomra ható szerek, mint a cabergoline, illetve a kényszercselekvések közt összefüggés lehet. „Az Egyesült Királyságban sok Parkinson-betegnek írnak fel standard-terápiaként dopamin-agonistákat, gyakran más gyógyszerekkel, például levodopával (a dopamin előanyagával) együtt. Egyes kutatások szerint e betegeknek legalább 14 százaléka tapasztal kényszer-viselkedéses állapotokat, melyek a gyógyszer megvonása vagy kicserélése nyomán elmúlnak.

Pete Shepherd esete kivételes, de igencsak óvatosságra int. A cabergoline 2004 óta generikum, ennél fogva olcsón és nagy mennyiségben, különböző neveken van jelen a piacon. Mivel szexuálisan energetizál, afféle partidroggá lépett elő, amelyet kétes és kevésbé kétes forrásokból aránylag könnyű beszerezni.

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatósága hivatalos tájékoztatójában felhívja az érintettek figyelmét, hogy a hatóanyagból készült gyógyszer: „patologikus szerencsejáték-késztetést, libidónövekedést és hiperszexualitást okozhat […]"

(Forrás: topnews.net.nz, dailymail.co.uk, guardian.co.uk)

Legolvasottabb cikkeink