• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ne okozzunk gyógyszerhiányt felesleges felvásárlással!

Gyógyszerpiac 2020.03.19 Forrás: Weborvos
Ne okozzunk gyógyszerhiányt felesleges felvásárlással!

Közös nyilatkozatot adott ki a gyógyszerhiány kialakulásának megakadályozására a gyógyszerészi kamara és a MAGYOSZ.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (Kamara) együtt mint Szövetségek, jelen nyilatkozatban rögzítik, hogy fennálló kapcsolatukat megerősítve és a gyógyszerellátás logisztikai hátterét biztosító nagykereskedőkkel folyamatos párbeszédet folytatva, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a koronavírus (COVID-19) okozta veszélyhelyzet gyógyszergyártásra és –forgalmazásra gyakorolt hatását mérsékeljék, így segítve a hazai gyógyszerellátás zökkenőmentességét, és a biztonságos és folyamatos gyógyszerellátást.  

A Szövetségek indokoltnak tartják a koronavírus (COVID-19) okozta fertőzések terjedésének fékezése érdekében bevezetésre került kormányzati intézkedéseket. A hazai gyógyszergyártók mindent megtesznek a maximális termelési szint fenntartása érdekében, folyamatosan figyelemmel kísérik a készletmennyiségeket és a termelést az egészségügyi igényekhez igazítják. A nagykereskedők mindent elkövetnek a készletutánpótlás gyógyszertárakba juttatásáért, a gyógyszertárak pedig rendkívüli erőfeszítéseket tesznek a betegellátás zavartalanságáért, a sokszorosra növekedett igények kielégítéséért.  

Az ellátás zökkenőmentessége érdekében a MAGYOSZ tagvállalatai és a Kamara belső intézkedésekkel és folyamatos tájékoztatással mindent megtesznek a gyógyszergyárak munkavállalóinak, és a gyógyszertárakban dolgozó szakemberek egészségének védelméért: a stratégailag fontos munkakörökben, így a gyógyszerek gyártásában, szállításában, elosztásában, raktározásában és gyógyszertári értékesítésében dolgozó gyógyszerészek és más szakemberek egészségének és munkaképességének megóvása kiemelten fontos feladat.  

Ezért az alábbi javaslatok betartásának fontosságára hívjuk fel a lakosság figyelmét: 

1.     Tartsák be az alapvető higiénés szabályokat és a Kormány által meghirdetett járványvédelmi intézkedéseket – gyógyszereik kiváltásához kapcsolódóan is.  

2.     Tudatosan vásároljanak: a folyamatos, zökkenőmentes és biztonságos gyógyszerellátás érdekében csak a szükséges mennyiségű gyógyszerek beszerzéséről gondoskodjanak, mert az egyszerre, tömegesen kiváltott több havi gyógyszeradag beszerzése gyógyszer-utánpótlási problémát okozhat. Az ilyen zavarok elkerülését szolgálja, ha gyógyszereiknek csupán racionális mennyiségű beszerzését kérik.  

3.     A gyógyszertárak korlátozzák az egyszerre a patikában tartózkodó betegek számát. Kérjük, saját egészségük védelme érdekében fogadják el ezt az átmeneti intézkedést.

Legolvasottabb cikkeink