• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nem ellenjavalt az iboprofén a COVID-19 tünetek kezelésére sem

Gyógyszerpiac 2020.03.22 Forrás: Weborvos
Nem ellenjavalt az iboprofén a COVID-19 tünetek kezelésére sem

Jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, ami összefüggést igazolna az ibuprofén és a COVID-19 megbetegedés súlyosbodása között.

A Nurofen gyártójaként a Reckitt Benckiserhez (RB) is eljutottak azok az ellentmondó vélemények, amelyek megkérdőjelezik a szteroidok és nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) - így az ibuprofén - alkalmasságát a koronavírus tüneteinek enyhítésére. A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vény nélkül kapható ibuprofén használata a COVID-19 megbetegedés súlyosbodásához vezetne - írták közleményükben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alábbi Twitter üzenetben erősítette meg, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján:

-          a WHO nem fogalmaz meg ellenjavallatot az ibuprofén használatával összefüggésben;

-          a WHO olyan, COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeket kezelő orvosokkal konzultál, akik az általánosan ismert mellékhatásokon túl, amelyek a gyógyszer használatát bizonyos csoportokban korlátozzák, nem ismernek olyan jelentéseket, amelyek az ibuprofén negatív hatásáról szólnak.

Mindez követi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) útmutatását, amely szerint “jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, ami alapján összefüggés lenne igazolható az ibuprofén és a COVID-19 megbetegedés súlyosbodása között”. A teljes közlemény angol nyelven elérhető itt, amely tartalmazza az alábbiakat:

• a COVID-19 megbetegedés során kialakuló láz és fájdalom kezelése előtt a betegeknek és a kezelőorvosoknak mérlegelniük kell minden lehetséges és elérhető gyógymódot, benne a paracetamollal és NSAID-dal;

• összhangban az EU országainak szakmai eljárásrendjével, a betegek és a kezelőorvosok a jóváhagyott betegtájékoztatóban foglaltak mentén továbbra is használhatnak NSAID készítményeket (mint például az ibuprofén);

• a fentiek alapján jelenleg nincs olyan ok, ami miatt az ibuprofént szedő betegeknek abba kellene hagyniuk önmaguk kezelését. Ez különösen fontos azok számára, akik valamilyen krónikus megbetegedés miatt szednek ibuprofént vagy más NSAID készítményt.

Számunkra fogyasztóink biztonsága a legfontosabb. Az ibuprofén egy jól bevált hatóanyag, melyet öngyógyítás keretében biztonságosan használnak láz- és fájdalomcsillapításra, beleértve a vírusok okozta megbetegedéseket, immár több mint 30 éve. Mint minden gyógyszer esetében, ezúton is felhívjuk fogyasztóink és az ellátásban közreműködők figyelmét a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson feltüntetett utasítások alapos áttanulmányozására és azok betartására. Ha bármilyen további kétsége merülne fel, beszéljen kezelőorvosával.

Felelősségteljes, tudományos alapokon működő szervezetként együttműködünk az érintett egészségügyi hatóságokkal. Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy szükség esetén minden olyan további információt, illetve útmutatást közzé tegyünk, amelyek termékeink biztonságos használatával kapcsolatosak - írták.

Legolvasottabb cikkeink