• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Piacra kerülhet a Richter antidepresszánsa

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Törzskönyvezési kérelmet nyújtottak be a cariprazine nevű gyógyszerre az USA-ban.

A Forest Laboratories az Egyesült Államokban benyújtotta a Richter Gedeon kutatói által felfedezett cariprazine antidepresszáns törzskönyvezési kérelmét mind a skizofrénia, mind pedig az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás és kevert epizódok kezelésére - közölte a két cég a BÉT honlapján szerdán.

A cariprazine értékesítési jogait az Egyesült Államokban és Kanadában a Forest Laboratories Inc. birtokolja. A közlemény szerint a cariprazine hatékony D3/D2 dopamin receptor parciális agonista gyógyszer, amely elsődlegesen a D3 receptorokhoz kötődik.

A skizofrénia vonatkozásában a törzskönyvezési kérelem három pozitív klinikai vizsgálat eredményeit tartalmazza, melyeket több mint 1700 beteg bevonásával nyertek. Az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás és kevert epizódok kezelése vonatkozásában a törzskönyvezési kérelem három pozitív, placebo-kontrollált, több mint 1000 beteg bevonásával zajlott vizsgálat eredményeit tartalmazza.

Az eredményekről annyit közöltek: a skizofrénia és a bipoláris mánia vizsgálataiban a betegek a cariprazine-t általánosságban jól tolerálták. A leggyakoribb, 5 százaléknál gyakrabban, és a placebót szedőkhöz képest legalább kétszeres gyakorisággal előforduló nemkívánatos mellékhatások, amelyek leggyakrabban enyhe vagy közepes súlyosságúak voltak, a következők: akatízia (kóros mozgáskényszer), extrapiramidális tünetek, diszpepszia (emésztési zavar), nyugtalanság, remegés, fáradtság és hányás.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzatikapcsolatok- és PR-vezetője az MTI kérdésére elmondta: a kérelem kedvező elbírálása esetén a cég arra számít, hogy az Egyesült Államokban legkorábban 2014 első negyedévében, míg Európában 2015-2016 elején kerülhet piacra a gyógyszer.

A társaság a kérelem beterjesztése után számíthat partnerétől az úgynevezett "mérföldkőpénz" kifizetésére, ez Beke Zsuzsa szerint a 2012 negyedik negyedévében vagy a jövő év elején történhet meg. A fizetés várható összegét azonban az nyrt. nem kívánta közölni.

A kérelem benyújtásáról szóló bejelentésre a társaság részvényeinek ára nem reagált a BÉT-en, szerdán a nyitást követően 35 580 forinton jegyezték a papírt, 0,06 százalékkal magasabban az előző napi zárásnál.

A Richter és partnere idén februárban jelentette be, hogy tesztelte a cariprazine gyógyszert, és indulhat a törzskönyvezés. Akkor a hírre jelentősen megugrott a gyógyszergyártó árfolyama.
Elemzők akkor úgy vélték, a gyógyszer piacra kerülése többmilliárd dolláros bevételt is hozhat a magyar gyógyszergyárnak. A bejelentést a szakemberek rendkívül pozitívnak értékelték a társaság jövőbeli növekedési kilátásaira nézve.

A Richter Gedeon Nyrt. 8,93 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el 2012 harmadik negyedévében, 56,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a gyógyszergyár november elején.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint a társaság árbevétele a bázishoz képest 6,6 százalékkal, 77,14
milliárd forintra emelkedett. A bázisidőszakinál gyengébb forintárfolyam pozitívan hatott az árbevételre, ez azonban nem tudta ellensúlyozni a marketing- és kutatás-fejlesztési költségek növekedését. Az eredmény csökkenésében szerepet játszott, hogy a bázisidőszakban kiugróan magas egyszeri bevételekhez jutott a társaság.

A gyógyszeripari vállalat az év első kilenc hónapjában 243,15 milliárd forint árbevételt és 36,69 milliárd forint adózott
nyereséget ért el. A bevétel 11,4 százalékkal magasabb, a nyereség viszont 9,2 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál.

Legolvasottabb cikkeink