• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Ráfizetést hozott a remdesivir a Richternek

Lapszemle 2021.05.27 Forrás: hvg.hu
Ráfizetést hozott a remdesivir a Richternek

A Richter működését lehetetlenítené el, ha koronavírus elleni vakcinát kéne gyártania a vezérigazgató szerint.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy miért látja megoldhatatlannak, hogy a vállalat koronavírus elleni oltóanyagot gyártson. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy ráfizetés lett a koronavírus elleni remdesivir gyártása, hogy sikerült megszerezni a világon egyedülálló fogamzásgátló tapaszt, és mit szólnak a külföldi befektetők ahhoz, hogy a Richter részvényeinek egy része az államtól alapítványokhoz került.

A Richter idei első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a koronavírus harmadik hulláma jobban megviselte a gyógyszeripart, mint az előző kettő. Hogyan jelentkezett ez a válság a Richternél?

A világjárvány egészségügyi válságként indult, de mi már az elején is tudtuk, hogy a gyógyszeriparban is legfeljebb csak átmeneti lehet a járvány okozta forgalomnövekedés. Hamar ki is derült, hogy a koronavírus épp olyan teher nekünk is, mint bármely más iparágnak - mondta el Orbán . Számunkra problémát okozott, hogy online csatornára terelődött az orvoslátogatás, nem voltak promóciós rendezvények, ellehetetlenültek a külföldi utazások. A kollégáink nagy része nem tudott otthonról dolgozni, de a fizikai távolságtartást nekik is biztosítani kellett. Hiába lettek kelendők a vitaminok, mi elsősorban vényköteles gyógyszereket, vérnyomáscsökkentőt, szív- és érrendszeri készítményeket gyártunk. Megéreztük azt is, hogy elmaradt az influenzaszezon. Tavaly márciusban, a Covid magyarországi megjelenésekor az emberek még felhalmozták a felső légúti betegségekre adható gyógyszereket, idén viszont épp ellenkezőleg: látványosan visszaesett irántuk a kereslet.

Az amerikai és az orosz piac sem teljesített úgy, ahogyan azt korábban vártuk. Amerikában lassultak a vényfelírások, Oroszország pedig nagyon megérezte a gazdasági visszaesést, ráadásul egyre inkább megjelennek versenytársként a helyi gyártók. Sokkal drágább lett a szállítmányozás is, ezért amit csak lehetett, áttettünk a légi fuvarozásból hajóra, közútra. Azt láttam, ha nem intézkedünk, sok százmillió forinttal szállhatnak el a költségek. Mára sikerült ezen úrrá lenni. (...)

Mik a tervek a koronavírus ellen használt remdesivirrel?

Nem akarunk már foglalkozni vele, hiszen az államnak nincs igénye rá. Amíg a készítmény eredeti gyártója, az amerikai Gilead gyógyszeripari vállalat nem tudott eleget gyártani, a Richter felvállalta, hogy a rendkívüli állapotban beszáll a fejlesztésbe és a gyártásba. De május elején már az ezt lehetővé tevő kényszerengedélyünk is lejárt.

Arról nem volt szó, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön?

Nem. Fel sem merült.

Akkor mi volt ebben az üzlet, ha volt egyáltalán?

Üzlet ebben nem volt. Sőt! Éppen most számolgatjuk, hogy mennyibe is került nekünk: bő 1 milliárd forintba, amiből pályázatokon keresztül az Innovációs és Technológiai Minisztérium eddig 700 milliót állt. Továbbiak a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink