• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Richter: stabil a növekedés, megerősített előrejelzés

Gyógyszerpiac MA 11:16 Forrás: MTI
Richter: stabil a növekedés, megerősített előrejelzés

A mélyszegénységben élő tinédzsereknek létrehozott "Richter RAJT" projekt előadásain mintegy 700 diák vett részt az első félévében.

Az első hat hónap számai alapján stabil és egyenletes a Richter Gedeon Nyrt. növekedése, "nincsenek sokkok vagy hullámzások", ezzel együtt megerősítette a korábbi előrejelzésüket Orbán Gábor vezérigazgató kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Megerősítette: a tavalyi kiemelkedő év után kétszámjegyű növekedés az idén is elérhető lesz a gyógyszergyártásban az árfolyamok hatásának kiszűrésével. A gyógyszergyártás bevétele 2,15-2,25 milliárd euró körül alakulhat 2024-ben. Elmondta, hogy idén a növekedés motorját a gyógyszergyártás, a nőgyógyászati készítmények jelentik, ugyanakkor minden üzletágban növekedés van.

A közzétett gyorsjelentés szerint a gyógyszeripari vállalat konszolidált árbevétele az első félévben 419,69 milliárd forint lett, 1,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az első hat hónapban a társaság 103,4 százalékkal több, 138,2 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Orbán Gábor a pénzügyi eredmények között kiemelte: az árbevétel növekedése kiegyensúlyozott, széles bázisú volt a különböző régiók között. Kivételt jelent az orosz piac, ahol a korábbi előszállítások miatt nem volt jelentős növekedés. Minden üzletág növekedni tudott a második negyedévben - húzta alá.

Kifejtette: a nőgyógyászat árbevétel növekedése kiemelkedő, nagyjából 15 százalékos volt az első félévben a második negyedéves enyhe csökkenés ellenére. A kiemelt termékek (EVRA, Drovelis, Ryeqo és Lenzetto) maradtak a növekedés motorjai, de a hagyományos portfólió is jól teljesített. Az eladás növekedése különösen a latin-amerikai és az APAC (Kína) régióban volt robusztus, ami részben a szállítások időzítésének volt köszönhető. A nyugat-európai térségben is kétszámjegyű volt a növekedés - ismertette.

A működési költségek 12 százalékkal, az árbevételnél kisebb mértékben növekedtek az első félévben.

A kutatás-fejlesztési eredmények között kiemelte: a BCI Pharma, egy belgiumi székhelyű, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai cég, és a Mithra kutatás-fejlesztési képességének/know-how-jának megvásárlása megnyitotta az utat a Richter számára, hogy létrehozza saját nőgyógyászati kutatását, így lefedve a nőgyógyászat teljes értékláncát.

Arra is kitért, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumab készítményre benyújtott törzskönyvi engedély kérelmüket, ami jelentős állomás bioszimiláris portfólió kialakításának útján. "Az év felénél járva elmondható, hogy a világ számos pontján dolgozó elkötelezett és tehetséges munkatársainknak köszönhetően jelentős eredményeket tudunk felmutatni" - fogalmazott.

Fontos lépéseket tettek az originális kutatások kiépítése felé a nőgyógyászatban: a Mithra K+F platformjának és tudományos csapatának felvásárlása a Richter számára képességet és "know-how"-t biztosít ahhoz, hogy megvethesse a lábát nőgyógyászatban is az eredeti kutatásban, és lefedje a teljes WHC értékláncot.

Társadalmi felelősségvállalási projektek között kiemelte, hogy a "Richter Gedeon Remény Háza" létesül hátrányos helyzetű és kiszolgáltatott nők számára Bamakóban, Maliban. A központ pszichológiai, jogi és egészségügyi tanácsadást, valamint oktatási programokat biztosít. A Richter fedezi az építési költségek és a működési támogatás jelentős részét. A "Richter RAJT" projekt pedig a mélyszegénységben élő magyarországi tinédzserek számára jött létre. A projekt részeként előadásokat, és egyéni tanácsadást tartottak a szexuális felvilágosítás, a serdülőkori változások, az intim higiénia, a párkapcsolati tudatosság, a családtervezés, a fogamzásgátlás, az abortusz megelőzése témakörökben, 4 különböző helyszínen, mintegy 700 diák vett részt az első félévében - mondta.