• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Százezer forintos adóterhek a patikáknak

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Mentesüljenek a patikák is a települési önkormányzatok által kivetett építményadó alól.

Habár a szakma és a döntéshozók is egészségügyi intézménynek tekintik és definiálják a gyógyszertárakat, azok továbbra sem részesülnek olyan előnyökben, mint más egészségügyi intézmények. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) javaslatot fogalmazott meg a települési önkormányzatok által kivetett, a gyógyszertárakat érintő építményadóval kapcsolatban, melyet eljutatott az illetékes szervekhez - tudatták közleményükben. 

Építményadót az adott önkormányzat az illetékességi területén elhelyezkedő építmények után vethet ki. Egészen 2011 végéig a helyi adókról szóló törvény alapján „a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, illetőleg a nevelési-oktatási intézmények céljára szolgáló helyiség" után nem kellett építményadót fizetni, ezt követően azonban megszűnt - többek között - az egészségügyi intézmények mentessége. Kormánypárti képviselők 2012 márciusában nyújtottak be törvénymódosító javaslatot, melyben javasolták, hogy bizonyos egészségügyi intézmények kerüljenek be a mentességet élvező intézmények körébe, de végül csak a háziorvosi rendelők mentesültek az építményadó fizetése alól.

Az átlagos gyógyszertári területtel (130-150 m2) számolva az adó mértéke elérheti a 140–165 000 forintot is. Ez az összeg egy kistelepülési gyógyszertár életében igen jelentős kisesésnek számít. Emellett komoly problémát jelent a gyógyszertárak éves költségvetésének tervezésekor a kiszámíthatóság hiánya, mivel az önkormányzatok döntéseitől függ, hogy az adott évben számolni kell-e ezzel a kiadással.

2013 januárjától a gyógyszer-gazdaságossági törvényben rögzítettek alapján a gyógyszertárak egészségügyi intézmények, így a HGYSZ véleménye szerint indokolt lenne újragondolni, hogy az ágazatnak jelentős terhet jelentő építményadó alól a gyógyszertárak is mentesüljenek.

„Tekintettel arra, hogy a gyógyszertárak már a törvény értelmében is egészségügyi intézménynek számítanak, a HGYSZ azt javasolja, hogy a háziorvosi rendelőkhöz hasonlóan a patikák is mentesüljenek az építményadó fizetése alól. Az elmúlt időszakban az önkormányzatok gazdasági helyzete jelentősen javult, köszönhetően a kormány adósság-átvállalási programjának. Tudjuk, hogy a települések önkormányzatai számára minden bevételi forrás nagy jelentőséggel bír, ugyanakkor úgy véljük, hogy az a szerep, amelyet a gyógyszertárak betöltenek a gyógyítás és az egészségmegőrzés területén, indokolttá teszi, hogy a kormány központilag mentességben részesítse a patikákat, mint egészségügyi intézményeket" – érvel Korodi Karolina, a HGYSZ elnöke a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink