• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új gyógyszer a WHO alapvető gyógyszerlistáján

Gyógyszerpiac 2019.08.05 Forrás: Weborvos
Új gyógyszer a WHO alapvető gyógyszerlistáján

Prosztatarák kezelésére szolgáló hatóanyag az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszerlistáján.

A Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalatcsoport tagja, a Janssen nagy örömmel fogadta az Egészségügyi Világszervezet 2019. július 9-én tett bejelentését, mely szerint a metasztatizáló, kasztráció-rezisztens prosztatarák kezelésére javallott abirateron-acetát (ZYTIGA®) felkerül a szervezet alapvető gyógyszereinek frissített listájára - tudatták közleményben.

A WHO 1977 óta kiadott, kétévente frissített, alapvető gyógyszereket tartalmazó listáján olyan gyógyszerek szerepelnek, melyek hatásosságuk, biztonságosságuk és költséghatékonyságuk tekintetében minimálisan ajánlottak egy alapszintű egészségügyi ellátáshoz. Az alapvető gyógyszerek listája olyan terápiákat tartalmaz, melyek megoldást nyújthatnak a jelen és akár a jövő kiemelt fontosságú, világméretű egészségügyi problémáira.[i]

A WHO az alapvető gyógyszerek listáját irányadó ajánlásnak szánja, mely segítségével az országok fontossági sorrendbe állíthatják azokat a hatóanyagokat, kezeléseket, melyeket ajánlott széles körben hozzáférhetővé tenni a betegek számára az egészségügyi ellátórendszereken keresztül.1

„Az abirateron-acetát felvétele a WHO alapvető gyógyszereinek listájára jelentős esemény: ráirányítja a figyelmet arra a kiemelkedően fontos szerepre, melyet az abirateron-acetát tölthet be a metasztatizáló, kasztráció-rezisztens prosztatarákos betegek és családjaik életében.” - mondta Dr. Joaquín Casariego, a Janssen onkológiai terápiás területének európai, közel-keleti és afrikai vezetője. „A döntés érzelmi szempontból is jelentős elismerése és ösztönzése a Janssen onkológiai területén dolgozó szakembereinek, akik nap mint nap a rosszindulatú megbetegedésekben szenvedőkért végzik áldozatos munkájukat. Büszke vagyok, hogy kiemelkedő színvonalú, tudományos bizonyítékokkal alátámasztott szorgalmas munkánkkal a hosszabb túlélést és jobb életminőséget nyújtó innovatív gyógyszereket tudunk fejleszteni és előállítani.”

A Janssen a prosztatarákkal kapcsolatos ismereteit az abirateron-acetát fejlesztése során alapozta meg. A szájon át alkalmazott abirateron-acetát androgén bioszintézisét gátló készítmény, melyet Európában a metasztatizáló, kasztráció-rezisztens és a hormon-érzékeny prosztatarák kezelésére is törzskönyveztek.[ii],[iii]

„Az abirateron-acetát felvétele az alapvető gyógyszerek listájára hatalmas eredmény a Janssen onkológiai ágazata számára, és az elmúlt évek fáradhatatlan munkájának elismerése is egyben.” - mondta Biljana Naumovic, a Janssen onkológiai területének európai, közel-keleti és afrikai kereskedelmi stratégiájának fejlesztéséért felelős alelnöke. „A WHO iránymutatása tulajdonképpen megerősíti azt, hogy munkánk korántsem ér itt véget. Fontosnak tartjuk, hogy a prosztatarákos betegek számára elérhetőek legyenek a számukra előnyös terápiás lehetőségek. Továbbra is támogatnunk kell a prosztatarákkal élők közösségeit, hogy közös célunkat elérjük: hogy a betegség kezelhető, és lehetőség szerint a jövőben gyógyítható legyen.”

[i] Egészségügyi Világszervezet. A WHO rendszeresen frissíti a gyógyszerekre és diagnosztikai tesztekre vonatkozó útmutatásait az egészségügyi problémák hatékonyabb kezelése, a kiemelkedően hatásos terápiák priorizálása és a költséghatékony kezelések jobb hozzáférhetőségé érdekében. A dokumentum itt érhető el: https://www.who.int/news-room/detail/09-07-2019-who-updates-global-guidance-on-medicines-and-diagnostic-tests-to-address-health-challenges-prioritize-highly-effective-therapeutics-and-improve-affordable-access. Legutóbbi módosítás: 2019. július.

[ii] Bedoya DJ and Mitsiades N (2012). Abiraterone acetate, a first-in-class CYP17 inhibitor, establishes a new treatment paradigm in castration-resistant prostate cancer. Expert Rev. Anticancer Ther. 12(1), 1–3.

[iii] Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Zytiga Alkalmazási előírás, elérhető: https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2011/20110905108630/anx_108630_hu.pdf. Legutóbbi módosítás: 2019. július.

Legolvasottabb cikkeink