• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újra megalakult a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

Gyógyszerpiac 2022.07.14 Forrás: Weborvos
Újra megalakult a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

A három szervezet közös álláspontja szerint a gyógyszerellátás jelentős kihívásokkal néz szembe - várják tagjaik közé az MGYK-t is.

Három, a gyógyszerellátás szereplőit képviselő szakmai szervezet, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ), a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) és a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) nyolc év szünet után ismét megalakította a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot. A szervezetek célja, hogy közös javaslataikkal támogassák az egészségügyi kormányzat munkáját, valamint, hogy meglátásaikkal erősítsék a gyógyszerellátás működését és a magas színvonalú betegellátást, tudatták az érintettek közleményükben. 

A három szervezet közös álláspontja szerint a gyógyszerellátás jelentős kihívásokkal néz szembe. A gyógyszertárak fenntarthatóságának nehézségei, a munkaerőhiány, a vidéki kispatikák bezárása, valamint egyes szakmai problémák megoldatlansága jelenleg is sújtják az ágazatot, és ezek hosszú távon komoly veszélyt jelentenek a szektor megfelelő működésére, a biztonságos és hozzáférhető gyógyszerellátásra.

Annak érdekében, hogy a betegek és a gyógyszertárba betérők a jövőben is megfelelő színvonalú szolgáltatást kapjanak, szükség van a gyógyszerellátás fenntartható gazdasági és szakmai működésének biztosítására, fejlődésének elősegítésére, az erőforrások áttekintésére és bővítésére. A megvalósítás egyik kulcsfontosságú eleme az ágazati szereplők konstruktív együttműködése és közös fellépése, ezért a MOSZ, a HGYSZ és a GYNSZ részvételével ismét megalakult a 2011 és 2014 között már működő Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum. A platform célja, hogy szakmai és szakmapolitikai javaslatokkal elősegítse a minőségi betegellátás és gyógyszerellátás megfelelő biztosítását, erősítse a gyógyszerellátásban dolgozók társadalmi elismertségét.

„Úgy gondolom, hogy az ágazat életében jelentős mérföldkő, hogy újra megalakult a Fórum, és büszkék vagyunk arra, hogy ismét a MOSZ kezdeményezésére indult el a közös munka. Célunk azonos, mindannyian tenni szeretnénk a gyógyszerellátás javításának érdekében, melynek végső nyertese a beteg lesz, aki magasabb színvonalú ellátást kap” – mondta Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke. 

„A HGYSZ megalapítása óta hisz abban, hogy sikereket csak együttműködésben, összefogással lehet elérni, ezért nagy örömmel és bizakodóan tekintünk a közös munka elé.  A Fórum eredményes működése szempontjából nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jövőben a hazai gyógyszerellátás valamennyi szereplője képviseltesse magát. Így reméljük, hamarosan további szakmai szervezetek és a gyártói oldal képviselői is csatlakoznak a Fórumhoz” – hangsúlyozta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

„A gyógyszer-nagykereskedők szerves részét képezik a hazai gyógyszerellátásnak, így fontosnak tartom, hogy szervezetünk is részese legyen a közös munkának. Bízunk benne, hogy az erőfeszítések és az együttműködés eredményeképpen hozzá tudunk majd járulni a gyógyszerellátás erősítéséhez és hatékony párbeszédet tudunk kialakítani a szakmán belül és a döntéshozókkal” – mondta dr. Feller Antal, a GYNSZ elnöke.

Az újraalakuló ülésre meghívást kapott a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is, de sajnálatos módon nem tudtak részt venni az egyeztetésen. A Fórum tagjai bíznak benne, hogy a jövőben e két szervezet is csatlakozik az együttműködéshez. 

A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum megkezdte a közös munkát, és rendszeresen ülésezik a magas színvonalú beteg- és gyógyszerellátás megőrzése és továbbfejlesztése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink