• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

100 éves a Magyar Gyermekorvosok Társasága

Hírek MA 12:47 Forrás: Weborvos
100 éves a Magyar Gyermekorvosok Társasága

A centenárium alkalmából, „Szívvel-lélekkel, tudománnyal” mottóval sokszínű programsorozatot tervez a tudományos szervezet.

2024-ben alapításának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT). Hazánk legjelentősebb gyermekgyógyászati tudományos szervezete a centenárium alkalmából, „Szívvel-lélekkel, tudománnyal” mottóval sokszínű programsorozatot tervez. Online előadások, szimpóziumok, edukációs kampányok után ősszel egy nagyszabású zeneakadémiai hangverseny vezeti fel a gyermekorvosok legtekintélyesebb, éves szakmai kongresszusát. Az idei rendezvényt a Házi Gyermekorvosok Egyesületének konferenciájával közösen tartják. A jubileumhoz kapcsolódva megjelenik még a 2100 fős tagsággal rendelkező szervezet történetét összefoglaló kötet, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmet bocsát ki.

A nagy múltú szervezet története 100 éve kezdődött. Az 1920-as években egyre inkább tért hódított a gyermekbetegségek tudományos alapú megközelítése, gyógyítása, oktatása. A gyermekgyógyászatot művelő szakmai bázisok, klinikák, gyermekmenhelyek, gyermekkórházak nyíltak számos helyen az országban.  Ifj. Bókay János professzor kezdeményezésére ekkor, 1924-ben alakult meg a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely azóta is folyamatosan működik – hangsúlyozta Dr. Nagy Anikó, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.  Úgy fogalmazott: cél továbbra is az alapító szándékával megegyezően a magyarországi gyermekgyógyászat tudományos fejlődésének elősegítése, a szakmai tudásanyag bővítése a beteg gyermekek minél magasabb szintű ellátásának érdekében. Hozzátette, a gyermekorvosok 100 éve szolgálják a társadalmat hazánkban, gyógyítják, vigyázzák gyermekeinket; munkájuk során eddig 14 millió gyermekről gondoskodtak az ellátórendszerben.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága centenáriumi programsorozatának rendezvényei a „Szívvel-lélekkel, tudománnyal” mottó köré szerveződnek, ami kifejezi a humánus és gyermekközpontú gyógyításra, az empatikus orvos-beteg, orvos-szülő kapcsolatokra, valamint a tudományos fejlődésre törekvés hármas egységét.  Az ünnepi események részeként online előadások és “élő” beszélgetések szólnak majd a hazai gyermekgyógyászat 100 éves történetéről. Jeles professzorok visszaemlékezéseit hallhatják, akik szakterületük kialakulásáról, fejlődéséről és jövőjéről is beszélnek. A tudományterület kiválóságaival életútinterjúk készülnek. 

A centenárium jegyében az első magyar gyermekkórházak falán emléktáblákat helyeznek el, az ugyancsak 100 éves debreceni és a pécsi gyermekklinikákat külön is köszöntő programok zajlanak. Lakossági edukációs kampányokat szerveznek majd az MGYT honlapján és közösségimédia-felületén, emellett lesz egy gyermekrajz-pályázat is, középpontjában az egészségtudatossággal. A hazai gyermekgyógyászat történetiségét, mérföldköveit, relikviáit egy kamaratárlat mutathatja be a jövőben. Az izgalmas kulturális időutazás, a múlt megidézése, a tudományos örökség megismertetése mellett cél a mai gyermekorvoslás elért tudományos eredményeinek bemutatása, a tudás átadása a gyermekek minél magasabb szintű gyógyítása érdekében.

Ősszel kapcsolódik össze a tudomány és a muzsika.  A Társaság nagyszabású hangversenyt szervez október 30-án a Zeneakadémián, amelyre nemcsak a hazai gyermekgyógyászokat, hanem a gyermekek gyógyítását és a tudományos tevékenységet támogatókat, döntéshozókat, cégvezetőket, magas rangú tisztségviselőket vár, emellett a lakosság számára is nyitottá válik a rendezvény. Az ünnepélyes fővárosi est méltó előfutára lesz a november 14-16. között tartandó Centenáriumi Kongresszusnak Debrecenben, amelyet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének őszi konferenciájával közösen tartanak. Ez a jelentőségteljes találkozó a magyar gyermekorvosok tudományos konferenciája és legnagyobb ünnepe is lesz egyben, amelyre nemzetközi szaktekintélyeket, határon túli magyar orvosokat is várnak. Itt veheti kézbe először a nagyközönség a centenáriumra megjelenő, az MGYT 100 évének fordulatokban gazdag történetét bemutató könyvet. A jubileum alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet bocsát ki, amelyet a tervek szerint először a Nagygyűlés résztvevői láthatnak.

A centenáriumi év során megjelenő Gyermekgyógyászat tudományos folyóirat számai is foglalkoznak az egyes specialitások fejlődésével.

A Társaság 100 éve kiemelkedő szereplője az ország életének nemcsak az ellátásban végzett szakmai tevékenysége miatt, hanem a tudományos élet, a kulturális és szociális értékek képviseletének területén is, amely meghatározta az orvoslás, valamint a gyermekgyógyászat dinamikus fejlődését.