• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

1,3 millió embernek ingyenes az influenza-oltás

Hírek Forrás: MTI

Egyáltalán nem kell fizetnie az influenza elleni oltásért a betegség által leginkább veszélyeztetett 1,3 millió embernek.

Ezt Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte az MTI-vel vasárnap. Hozzátette: a nem kötelező védőoltások, így például az influenza oltás beadásánál senkinek sem kell vizitdíjat fizetnie, térítési díjat is csak azoknak, akik magáért az oltóanyagért is fizetnek.

A kormányszóvivő emlékezetett arra, hogy az influenza elleni védőoltás nem kötelező, így nem is tartozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által automatikusan, biztosítási alapon finanszírozott ellátások közé. Emiatt azonban nem is vizitdíj-köteles a beadása, mert vizitdíjat csak a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátások után kell fizetni - jegyezte meg.

Mint mondta, 1,3 millió olyan ember van, akinek nemcsak vizitdíjat nem kell fizetnie, de ingyen kaphatja a vakcinát is, és a beadásért sem kérhet tőle pénzt a háziorvos. A kormány ugyanis még októberben döntött arról, hogy a védőoltás beadása térítésmentes azoknak, akik ingyenesen jogosultak az influenza elleni védőoltás oltóanyagára - idézte fel.

Mint mondta, a cél az volt, hogy nagyobb védelmet kapjanak a szezonális influenzavírus által okozott megbetegedéssel szemben azok, akik helyzetüknél fogva a legvédtelenebbek a betegséggel szemben.

Nemcsak a vakcina, hanem az oltás beadása is ingyenes tehát például a szív- és érrendszeri betegeknek, a vese-, a cukor- és egyéb anyagcsere betegségben szenvedőknek, továbbá mentességet élveznek a fizetési kötelezettség alól azok, akik közösségekben, például szociális otthonokban élnek, akiket egészségügyi intézményekben tartósan gondoznak és a 60 év felettiek - sorolta a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid kitért arra: azoknak, akik nem számítanak a járvány szempontjából kifejezetten veszélyeztetettnek, vizitdíjat természetesen nem kell fizetniük, viszont az oltóanyag árát és térítési díjat is kérhet tőlük a vakcinát beadó háziorvos. A kormány októberi döntése értelmében azonban az oltóanyag beadásáért nem kérhetnek el tőlük sem nagyobb összeget, mint amennyibe a vakcina kerül - hangoztatta.

A kormányszóvivő megjegyezte, jelenleg a legolcsóbb vakcina 940, a legdrágább 1041 forint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az orvosi rendelőkben fel kell tüntetni a térítési díj mértékét.

Legolvasottabb cikkeink