• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

25 éves a Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Hírek 2023.09.27 Forrás: Weborvos
25 éves a Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A szövetség a mintegy 5200 magyar szervátültetett és 1 300 szervre váró hosszabb és minőségi életéért dolgozik.

25 éves fennállását ünnepli szeptember 29. és október 1. között Egerben a Magyar Szervátültetettek Szövetsége az Szervátültetettek Országos Találkozója keretein belül - áll a szövetség közleményében.

Mint írják: a szövetség 16 tagszervezetén keresztül a mintegy 5200 magyar szervátültetett és 1 300 szervre váró hosszabb és minőségi életéért dolgozik. A szervezet sport, betegedukációs, érdekvédelmi és közösségi programjainak köszönhetően egyre több szervátültetett ember képes dolgozni, sportol aktívan, él teljes értékű családi és közösségi életet.

Az évfordulóról szakmai konferenciával és a „Szervátültetettek szolgálatáért” díj ünnepélyes átadásával emlékeznek meg; életműdíjban részesül prof. dr. Járay Jenő. A díjakat Berente Judit, a szövetség elnöke, valamint dr. Beneda Attila, Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára adják át. A konferenciánl egyebek mellett bemutatják a szövetség múltját, jelenét és jövőjét; az idén 50 éves hazai veseátültetési programot; a szintén idén 10 éves Eurotransplant csatlakozást, valamint a Millió Lépés az Iskoládért Programot is.

A közlemény emlékeztet: A szövetség 1998 óta működik 16 tagszervezet ernyőszervezeteként és dolgozik a mintegy 1.300 szervre váró és 5.200 magyar szervátültetett ember teljes értékű életéért.

Tevékenységi területek: sport, érdekvédelem, beteg edukáció.  Ezek együttesen biztosítják, hogy a szervátültetettek olyan aktív és tudatos életet éljenek, amely biztosítja, hogy a beültetett szerv a lehető legtovább működve adjon új életet. Ehhez a szövetség az alábbi lehetőségeket biztosítja:

Sport és versenysport területén edzőket és pályákat igyekszik biztosítani, kidolgozott kvalifikációs rendszerrel. Ennek eredményeként szervátültetett sportolóink mintegy 50 fős csapata a Szervátültetettek Európa Bajnokságán első vagy második, míg Világjátékain az első öt között végeztek rendszeresen az országok rangsorában. A sportolók példamutatása elősegíti, hogy minden szervátültetett rendszeres testmozgást végezzen, ami bizonyítottan javítja az életkilátásukat.

Képzett beteg program segítségével 2015 óta a szakma útmutatásait a betegek nyelvére lefordítva 3 napos rendezvényeken képezzük betegtársainkat, amelyen orvosok, pszichológusok, dietetikusok, gyógytornászok és sportolók vesznek részt. Érdekvédelmi és jogsegélyszolgálatunknak köszönhetően számtalan szervátültetett volt képes újra munkába állni, közösségbe integrálódni, valamint a jogszabályi lehetőségeket kihasználni.

Szervátültetés

1973-ban indult vesetranszplantációs program a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikán Perner Ferenc vezetésével. 1979-től Szegeden, 1991-től Debrecenben és végül 1993-ban Pécsen is elindulhatott a program.

1994-ben megnyílt Budapesten a Transzplantációs és Sebészeti Klinika és a következő évben (1995) megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a budapesti Ér- és Szívsebészeti Klinikán. A kombinált vese és hasnyálmirigy beültetést 1998-ban dr. Kalmár Nagy Károly kezdte meg a pécsi Sebészeti Klinikán, 2004 óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás. 2013-ban belépünk az Eurotranszplantba.

Tüdőátültetés 2015. december óta működik Magyarországon, amelynek elindításáért, feltételeinek megteremtéséért 10 évig küzdött Lang György professzor és Rényi- Vámos Ferenc.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink